Pagina doorsturen

24 augustus 2016

Zondag 4 september: Vaste plantendag

Op zondag 4 september vindt onze jaarlijkse Vaste Plantendag weer plaats. Ook dit jaar is er een mooi programma samengesteld.

Zo kunt u vanaf 12.00 uur plaatsnemen in de Boerenschuur, waar u kunt genieten van heerlijke broodjes die bakker Aard ter plekke bakt in de takkenbosoven.
Tijdens de lunch kunt u plaatsnemen bij meesterbloembinder Jan Wolting. Hij demonstreert de kunst van het bloembinden en maakt daarbij de mooiste bloemarrangementen van planten uit de Tuinen. De boeketten worden na afloop verkocht, zodat u ook thuis hiervan kunt genieten.

Om 13.00 zal de officiële presentatie van de "zaadboxen" plaatsvinden. Deze boxen zijn gemaakt in samenwerking met het MyVillages project. Dit project heeft als doel het bedenken van een product dat aansluit op de omgeving. Voor ons zijn dat natuurlijk de planten. Het idee achter de zaadboxen komt van de Confectieborders die Mien Ruys in 1960 heeft bedacht. De Confectieborders waren standaardtuinen, waardoor voor iedereen een mooie tuin toegankelijk werd. Met onze boxen proberen we dit in het klein na te bootsen.

Hierna is het de beurt aan vaste plantenkweker Coen Jansen. Al meer dan 25 jaar is hij bezig met kwalitatief uitstekende planten te kweken. Hij vertelt, met zijn vele jaren ervaring, over een aantal van zijn favoriete planten. Belangrijk is dat de planten er niet alleen bij de verkoop mooi uitzien, maar ook in de tuin moeten zij probleemloos verder groeien. De planten waarover hij vertelt zal hij meenemen en ter verkoop aanbieden. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

Tot slot nemen onze enthousiaste en ervaren gidsen u mee door de Tuinen en vertellen over de sterke vaste plantencombinaties. 70 jaar lang heeft Mien Ruys haar kennis en kunde gebruikt voor het maken van de mooiste vaste plantenborders. U zult zien dat de combinaties die zij destijds heeft bedacht nu nog steeds een bron van inspiratie zijn.

Gedurende de openingstijden zal ook bloembinder Jan Wolting, één van onze vrijwillgers, aanwezig zijn. Hij zal sfeervolle boeketten binden vanuit het prachtige vaste planten aanbod uit onze tuinen.

Programma

12.00 uur: Tuinen open
12.00 - 13.30: 
Mogelijkheid om te lunchen in de Boerenschuur
13.00 - 13.30:
 Officiële presentatie "zaadboxen"
13.30 - 14.15: 
Coen Jansen, vaste plantenkweker te Dalfsen, vertelt over zijn favoriete planten
14.45 – 15.15: 
Hoofdtuinvrouw Conny den Hollander vertelt over het experiment in de Tussentuin met nieuwe Hemerocallis soorten
15.15 – 16.00: 
Rondleiding in de Tuinen door onze enthousiaste, ervaren gidsen