Pagina doorsturen

30 januari 2022

OPENING APRIL 2022

Vanaf vrijdag, 1 april zijn de Tuinen Mien Ruys weer open.

Vanaf 1 april toont Louisiana van Onna (1995) een installatie van haar kunstproject “The Butterfly Defect”.
Louisiana van Onna (1995) is een fotografe werkzaam in Den Haag, afgestudeerd van de KABK in 2019. Met haar fotografie probeert ze het kleine in de natuur vast te leggen. Klimaatverandering en biodiversiteit gaan haar aan het hart, door zowel als fotografe als onderzoeker vult ze haar projecten op waarbij ze hoopt dat kijkers extra waardering krijgen voor de vergankelijkheid van de natuur.

“Het Gentiaanblauwtje is daar een goed voorbeeld van” constateert ze. Het is een vlindertje wat afhankelijk is van de klokjesgentiaan en bossteekmieren om te kunnen leven. Enkel als al deze factoren aanwezig zijn in het landschap, kan ook de vlinder er zijn. Op het moment is dat nog maar in enkele natuurgebieden in Nederland. Deze vlinder is een soort icoon en ambassadeur geworden van biodiversiteit; hij staat op postzegels, straten zijn ernaar vernoemd, maar haar generatie lijkt deze vlinder niet eens te kennen. Waar er ooit zo veel waren, is deze soort in de laatste 30 jaar met 93% achteruit gegaan.

Een ons vroeger bekend blauw gezicht verdwijnt langzaam uit ons landschap, en daarmee ook uit ons collectief geheugen. Fotografie en film is een mooie manier om dit te onderzoeken, omdat het gaat over het letterlijk ‘vastleggen’ van zijn bestaan. Zo wordt dit project een poging om het Gentiaanblauwtje weer terug te brengen in ons collectief geheugen én onze achtertuin.

Workshop Blauwdruk
Op een aantal zaterdagen in het voorjaar organiseert Louisiana, cyanotype-workshops. Een makkelijke proces met een verrassend mooi effect. Met behulp van een fotografisch belichtingsproces worden ter plekke prachtige cyaanblauwe afdrukken gemaakt van flora en objecten. Voor meer informatie en opgave kijk op: www.tuinenmienruys.nl

Expostieruimte Ruysend Riet
In binnenruimte Ruysend Riet is een kleine expositie ingericht over kleur in de tuin.