Aanwinstentuin (1995)

De Aanwinstentuin wordt vanaf midden jaren 90 gebruikt voor het tonen van nieuwe soorten en variëteiten van vaste planten en wisselt regelmatig van sortiment.

Vormgeving en beplanting

De Aanwinstentuin wordt afgeschermd van de rest van de tuin door een L-vormige beukenhaag, een L-vormige pergola en een haag van Thuja.  Een deel van de pergola wordt afgesloten door een lattenscherm op een houten frame. Het smalle lattenscherm is gemaakt van rolhorren die in de Boskoopse tuinbouw werden gebruikt als zonwering. Zo vormt zich een omsloten tuin met doorzichten en aansluitingen naar andere delen van de tuin, zoals de Vakkentuin, de Confectieborders en het Dakterras. De tuin bestaat uit één groot vak en zeven kleinere vakken. Het grote vak is ingeplant met ‘Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’.

Op dit moment bestaat de beplanting van de zeven kleinere vakken uit soorten en variëteiten van verschillende kwaliteitskwekers, waarbij de bijzondere combinaties en de verschillende groeiomstandigheden het uitgangspunt voor de plantenkeuze is geweest. Er is gekozen voor beplanting die ook in een natuurlijke situatie met elkaar kunnen voorkomen en de voorkeur geven aan droge grond, normale tuingrond of vochthoudende grond, gecombineerd met zonnige, halfschaduw of schaduwrijke omstandigheden.

Hiervoor bestond de beplanting van de zeven vakken uit het favoriete assortiment van zeven verschillende gerenommeerde Nederlandse kwekers, zoals Brian Kabbes en Piet Oudolf.

Eerder is in deze tuin geëxperimenteerd met onder andere een Geraniumcollectie, Irissen, Anemonen en Bergenia’s. Ook werden hier soorten aan de bezoekers getoond die in de Kweekhoek hadden bewezen een waardevolle toevoeging aan het assortiment vaste planten te zijn. In 1994 was hier een beplanting van 90 éénjarigen te zien, ter gelegenheid van de 90e verjaardag van Mien Ruys.

Geschiedenis

Tussen 1985 en 1994 was hier de Moestuin. Omdat het onderhouden van een moestuin een arbeidsintensieve klus is, werd hier speciaal iemand voor aangetrokken (Pien van der Stadt). Zij heeft hier jarenlang geëxperimenteerd met combinaties van groenten, kruiden, vruchten en bloemen. De moestuin had een omvang van ongeveer 12 bij 12 meter en  bestond uit verschillende vakken voor wisselteelt in een klassiek patroon. De moestuin werd aan drie zijden begrensd door een hekwerk, aan de vierde zijde stond een gevlochten scherm van wilgentenen.

Ook vóór 1985 werd hier geëxperimenteerd met verschillende plantensoorten. Zo zijn er in de jaren 70 proeven gedaan met bloemweidemengsels,  lelies en één- en tweejarigen.