Zonneborders (1960)

De Zonneborders zijn, evenals de Schaduwborders, een onderdeel van de Confectieborders; standaardborders van sterke, gezonde vaste planten met een lange bloei en gemakkelijk in onderhoud. Rond 1960 zijn de borders aangelegd zodat Mien Ruys kon experimenteren met beplanting voor zonnige plekken ten behoeve van de verkoop van standaardborders.

Vormgeving en beplanting

De Zonneborders zijn een voorbeeld voor beplanting op plekken met een zonnige ligging. Er zijn voornamelijk heldere kleuren gebruikt. Aan beide lange zijden zijn twee verschillende hagen toegepast; de halfhoge, groenblijvende Taxushaag en de hoge, bladverliezende haagbeuk (Carpinus betulus). In de haagbeuk zijn twee kijkgaten geknipt, zodat er zicht is op de tuin ernaast.

Geschiedenis

De Zonneborders zijn aangelegd toen begin jaren zestig dit gedeelte bij de Tuinen is getrokken. Sindsdien is er aan de vormgeving niets veranderd. Het pad door de borders was oorspronkelijk gazon, later is dit bestraat. Het uitgangspunt voor de beplanting is uiteraard hetzelfde gebleven, de keuze is in de loop der jaren gewijzigd.