Molensteentuin (1976)

De Molensteentuin is de eerste tuin die bezoekers van de Tuinen passeren en is de verbinding tussen het Theehuis en de Oude proeftuin.

Vormgeving en beplanting

In de Molensteentuin is het centrale element de molensteen met het opborrelende water dat van de steen afloopt en verdwijnt tussen keien in een vierkant grindvlak. Rondom het grindvlak liggen gebakken klinkers. De tuin heeft een patio-achtig karakter door de houten schutting, de half open palissade en de glazen wanden van het Theehuis. De pergola met Wisteria sinensis versterkt het besloten karakter van de tuin, samen met de katsura- of koekjesboom, de Cercidiphyllum japonicum. De beplanting bestaat uit weinig soorten; de fijnbladige bamboe, Phyllostachys nigra vormt een mooi contrast met de strakke haagblokken van hulst, Ilex meserveae ‘Blue Prince’ en het grove blad van de eikenbladhortensia, Hydrangea quercifolia ‘Burgundy’.  

Geschiedenis

De Molensteentuin is aangelegd rond 1976, toen de Tuinen werden ondergebracht in de Stichting Tuinen Mien Ruys en een officiële ingang kregen. Het oorspronkelijke ontwerp is gemaakt door toenmalig Buro Mien Ruys medewerker Arend Jan van der Horst. Doordat de ingang wijzigde, is ook de tuin een aantal malen aangepast. De molensteen zelf is echter altijd het bepalende, centrale element gebleven in deze tuin. Een oude kronkelwilg heeft lange tijd schaduw gegeven aan de tuin. Toen de wilg bezweek, is deze vervangen door een Cercidiphyllum japonicum.