Grassen (1993)

In 1993 werd aansluitend aan het Bloementerras een derde vierkant gekoppeld om te experimenteren met de nieuwe soorten siergrassen die in de jaren 80 op de markt kwamen. In dit vierkant kregen de verschillende soorten grassen de ruimte om uit te kunnen groeien.

Vormgeving en beplanting

De Grassentuin was naast een experiment met siergrassen, ook een proef met materialen. Bijvoorbeeld flachkorn, een grindsoort bestaande uit kleine platte stukjes leisteen. Door de platte stukjes is dit beter beloopbaar dan grind met een ronde vorm. Het vierkant werd verlaagd aangelegd ten opzichte van het maaiveld, begrensd met betonnen elementen die dienen als trede.  

Veel siergrassen zijn in de eerste jaren vervangen nadat ze niet geschikt bleken te zijn voor gebruik in tuinen. Ze vielen om, werden rommelig in de herfst, of woekerden.

Doordat de Grassentuin in de open ruimte van het gazon ligt, komt het transparante karakter van de siergrassen goed tot zijn recht. Het water in het ronde betonnen vijvertje weerspiegelt op zonnige dagen de grassen samen met de blauwe lucht.

Geschiedenis

Vóór de aanleg van het vierkant met grassen grensde het Bloementerras direct aan het gazon van het middenterrein, in de buurt van de Blauwe border.