Geknipte tuin (1999)

De Geknipte tuin is één van de tuinen die niet door Mien Ruys is ontworpen. Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de Tuinen Mien Ruys is deze tuin in 1999 aangelegd, samen met de Hoektuin. Het ontwerp van de Geknipte tuin is van Anet Scholma, directeur van Buro Mien Ruys.

Vormgeving en beplanting

De Geknipte tuin is een experiment van een tuin met alleen vorm en textuur, zonder bloemen en kleur. Centraal in de tuin staat de lange smalle vijver. De waterplastieken van Henk Rusman zorgen voor een levendig accent. De wanden van de tuin bestaan uit hoge geknipte Taxus, aan de ene zijde als haag, aan de andere zijde in een ritme van zuilen. Aan de westzijde verbinden vier  geschoren blokken van Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’  de twee ontwerpen aan weerszijden van de taxushaag, de Hoektuin en de Geknipte tuin. De losse vorm van de siergrassen en de Erigeron karvinskianus voor de taxushaag zorgen voor een boeiend contrast. Subtiel thema in deze tuin zijn de streepjes:  in de stam van de Acer capillipes, het siergras Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ en de gefrijnde hardstenen toplaag van de tegels.

Geschiedenis

Rond 1974 is dit gedeelte onderdeel van de Tuinen geworden en heeft sindsdien verschillende vormen gehad. In de periode 1996-1999 was hier de Border in rood, wit en blauw.  Het  kleurgebruik van de beplanting in rood, wit en blauw vormde een contrast met de zachte pasteltinten van de Gemengde border. De beplanting bestond voornamelijk uit rozen en vaste planten en werd aan de kant van de Tuin met rozen begrensd door een haag van Ilex meserveae ‘Blue Prince’.

Vóór 1996 lag de Rozentuin  gedeeltelijk op de plek van de huidige Geknipte tuin en tot begin jaren tachtig de rozenperken met larikshagen van het experiment Bellen blazen.