Gemengde border (1974)

De Gemengde border uit 1974 is aangelegd na de tweede uitbreiding van de tuinen en dient als begrenzing van de tuin aan de noordzijde. De border is ongeveer 25 meter lang en 4 meter diep , gelegen op het zuiden. De basis voor deze border is de combinatie van heesters, rozen en vaste planten. De achtergrond van de border is een haag van bruine beuk.

Vormgeving en beplanting

De border is een experiment met het combineren van heesters, rozen en vaste planten. Het doel is om met de heesters structuur te geven aan de border en de bloeitijd te verlengen. Mien Ruys koos voor heesters met bijzonder blad en langbloeiende rozen.  Het onderhoud van deze border is niet eenvoudig; regelmatig snoeien van de heesters is nodig om de vaste planten voldoende licht en ruimte te geven.  De bladkleur van de beplanting is voornamelijk roodbruin en zilvergrijs, met de bruine beukenhaag als achtergrond. De bloemkleuren zijn roze, karmijn, lila, paars, blauw, grijs en wit. Zowel het grijze blad als de lichte pasteltinten van de bloemen steken mooi af tegen de donkere beukenhaag. Donkere kleuren zouden hier tegen deze achtergrond wegvallen. Het verschil in sfeer en effect met de oude borders in heldere kleuren was opvallend. In de periode hierna kwam het gebruik van pasteltinten in de borders steeds meer in de mode.

Geschiedenis

Deze border is één van de weinige onderdelen van dit tuingedeelte dat vanaf de aanleg ongeveer hetzelfde is gebleven. In 1974 was het beeld echter heel anders; de kweekvelden van kwekerij Moerheim lagen achter de beukenhaag, waardoor erboven een enorme openheid was. Toen er in 1992 woningen werden gebouwd op de voormalige kwekerij, is er een bossingel aangeplant om de woningen aan het zicht te onttrekken. Tegenwoordig vormt de bossingel een hoge muur, waardoor de haag en border eronder een ander perspectief krijgen dan bij een open achtergrond.