OPEN CALL

DNA KUNSTEXPEDITIE 2023

Sluitingsdatum: zondag 30 juli 2023, 24 uur

Promotie Samenwerking Dedemsvaart organiseert in oktober 2023 de 1e editie van de DNA Kunstexpeditie. Op een drietal locaties in het Overijsselse dorp tonen professionele kunstenaars werk dat een relatie aangaat met de locatie waar ze exposeren. Een van de locaties is Tuinen Mien Ruys.
We roepen kunstenaars op een voorstel in te zenden met werk dat een relatie aangaat met het gedachtengoed van tuinarchitect Mien Ruys.

OVER TUINEN MIEN RUYS
Mien Ruys (1904-1999) één van de belangrijkste tuinarchitecten van de 20e eeuw, groeide op tussen de vaste planten op de kwekerij van haar vader. Zij had niet zozeer belangstelling in het kweken van planten, als wel voor hun toepassing. In 1924 begon Mien Ruys in de moestuin van haar ouders met experimenteren. Ideeën over vormgeving, plantencombinaties en toepassing van materialen probeerde ze hier uit. Zo ontstonden haar Tuinen in Dedemsvaart.
Een wandeling door de Tuinen is een wandeling door een groen en levend geschiedenisboek, een overzicht van bijna een eeuw tuinarchitectuur in Nederland. Een aantal tuinen hebben de status van rijksmonument verworven. Jaarlijks worden door een grote groep binnen- en buitenlandse bezoekers de Tuinen in Dedemsvaart bezocht. Mien Ruys groeide op in Dedemsvaart, het dorp van kwekers en verveners, het DNA van Dedemsvaart. De van oorsprong kenmerkende structuur van rechte lijnen in het landschap van het vervenen is nog steeds zichtbaar. Deze heldere lijnen zijn ook zichtbaar in de ontwerpen van Mien Ruys

OVER DNA KUNSTEXPEDITIE
De DNA kunstexpeditie is de titel van een nieuw kunstproject in de gemeente Hardenberg. Op cultuurhistorische grond in en rond het dorp Dedemsvaart tonen professionele kunstenaars werk en maken zo het DNA van Dedemsvaart zichtbaar. Naast Tuinen Mien Ruys zijn de andere locaties: Kalkovens/Gashouder en het oude stadhuis waar nu The Fellowship of Acoustics gevestigd is. De DNA Kunstexpeditie is een initiatief van kunstenaar Zus van Zand en wordt vanuit Promotie Samenwerking Dedemsvaart georganiseerd. Zakelijke en artistieke leiding is in handen van Irma van Zand.

THEMA 2023: Het DNA van Dedemsvaart
Mien Ruys zocht altijd naar de essentie van de ruimte en de mogelijkheden van de plek; een eenvoudige, functionele indeling, met een losse, natuurlijke beplanting. Vanaf het prille begin stond het experimenteren met planten, materialen en vormgeving voorop. Herken jij je ook in de zoektocht van Mien Ruys en werk jij in alle eenvoud en helderheid? Schrijf je dan snel in.

Voor alle informatie over deze Kunstexpeditie en de voorwaarden van deelname zie hier: Open Call Tuinen Mien Ruys 2023