Eefje van den Braak

Vanuit de behoefte aan eenvoudige en heldere uitgangspunten werk Eefje van den Braak met basisvormen zoals een bol, conus of piramide. Haar maten en lijnen zijn altijd logisch en weloverwogen, mathematisch.

Haar werk heeft klei als basis, een materiaal dat zich vaak lastig laat kneden tot de abstracte, architectonische objecten die ze voor ogen heeft. Ze vergen daarom een precieze voorbereiding en opbouw; dit voortraject vindt ze net zo interessant als de uitwerking in klei.

Inspiratie haalt ze vaak uit schijnbaar onbeduidende voorwerpen, zoals een radiator of een tandwiel – objecten met krachtige lijnen. Maar ook natuurlijke bronnen, zoals de zaden in een zonnebloem, spreken tot haar verbeelding.

In haar recente werk combineert Eefje gelijksoortige elementen met een denkbeeldige bolvorm. De bol bepaalt op welke manier de delen versneden worden. Zo geeft ze vorm aan de 'leegte' en ontstaat als het ware een extra dimensie. Door de strakke opstelling én door de combinatie van opengesneden en gesloten delen speelt transparantie en schaduwwerking een belangrijke rol. Het intrigeert Eefje dat een verzameling uniforme elementen toch in elke kijkhoek een ander beeld kan opleveren. De eenvoudige deklaag staat in dienst van de vorm; daarmee brengt ze rust in het lijnenspel. Met de zanderige huid en de natuurlijke, matte tint verzacht ze de strenge vormentaal.

CV

2014-2015: Basisopleiding Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

2014: Lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK)

2010-2011: Extra leerjaar Handvormen, SBB Gouda

2007-2010: Opleiding Keramische ambachtelijke technieken, SBB Gouda