Pieris Floribunda

De Pieris Floribunda is een heester die goed als solitair, dus in zijn eentje, is toe te passen. Hij heeft een karakteristieke vorm, een compacte gesloten groei die geschikt is op de hoek van een pad of tussen lagere begroeiing. Wat overigens niet wil zeggen dat hij niet bruikbaar zou zijn in een groep.

De vroeger Andromeda genoemde plant vormt een forse struik, 1.75 meter hoog, met donkergroen blad en rechtopstaande witte bloemtros­sen in april. Een sterke goed win­terharde soort.

Je moet wel goed uitkijken als je hem bestelt want er is een uitge­breid sortiment onder de Pieris. Vaak wordt japonica geleverd met hangende bloemtrossen en lang niet zo mooi. Dan is er nog een met bont blad, eigenlijk ronduit le­lijk maar kennelijk geliefd bij de handel. Ook bekend is forrestii ge­volgd door een serie daaruit voort­komende variëteiten die in de zomer prachtig rood uitlopend blad hebben. Helaas zijn ze minder sterk en niet altijd bestand tegen vorst.

Het bijzondere van de Flori­bunda is dat al in het begin van de winter de bloemtrossen zichtbaar worden. Als je ze dan plukt zijn ze ideaal als basisgroen voor boeket­ten. Eén struik in de tuin kan elke winter opnieuw de kamer voorzien van onmisbaar groen. In april gaan dan de knoppen langzamerhand helemaal open en tot slot kunnen wij ons nog weken aaneen verheu­gen over de zacht geurende bloe­men.

Wel stellen de struiken hun eisen. Ze houden niet van kalk; geven de voorkeur aan humeuze, vochthoudende grond en lichte schaduw. Eén volwassen uitgegroeide struik doet dan wonderen.