Muurbeplanting

De groote overvloed van muurplantjes bloeit in het voorjaar. Niet alle rotsplanten leenen zich hiervoor; voor Primula’s en voor de vroegbloeiende Soldanella, die in de bergen daar bloeit, waar de sneeuw smeltende is, zijn muurtjes veel te droog. Aubrietia’s in veel kleuren behooren tot de eerste bloeiers; in lange trossen hangen ze naar beneden en worden ook ge­bruikt voor begroeiing van oude wallen.

Enkele goede soorten zijn de lila Aubrietia Lavander, de donkere Prichard's A.l. en de grootbloemige, rose soort Gloriosa. Tegelijkertijd begint Phlox subulata, die dichte kussens vormt, geheel overdekt met bloemen; een goede helderrose variëteit is Moerheimi, terwijl nivalis rijk bloeit met zuiver witte bloemen. Daarna beginnen de Saxifraga's die ook schaduw verdragen. In groote mosachtige plakken breiden ze zich uit; een aardig, klein-blijvend bloemetje geeft Saxifraga muscoides; King of the Belgians bloeit met rose, opvallend groote bloemen. Ook Alyssum bloeit nu met heldergele of citroengele trossen; daar deze op den duur wat grof worden, moeten ze niet in heel kleine tuintjes geplant worden. Ook Arabis alpina is een wilde groeier, maar zeer rijk en lang bloeiend met witte bloemen, vooral de dubbele variëteit verdient de belangstelling.

Wanneer deze vroegste soorten zijn uitgebloeid, beginnen de Helianthemums of Zonneroosjes; hierin bestaan tientallen kleuren van fel karmijn naar zacht rose, van mat geel naar oranje en vuurrood, enkele en dubbele vormen in onuitputtelijke hoeveelheid. Deze moeten volle zon hebben, anders blijven de bloemen gesloten.

Saponaria ocymoides hoort tot de dankbaarste soorten door zijn lange bloeitijd; helderrose bloemen vallen in dichte massa naar beneden. Dan zijn er veel soorten Campanula’s, Anjertjes, Lithospermum (een van de weinige zuiver hemelsblauwe bloemen). Thym en een uitgebreide collectie Sedums en Sempervivums, die vooral aan het muurtje zoo’n typisch aanzien geven. Tot de mooiste Sedum behoort spathulatum purpureum, met rood en grijs blad en heldergele bloemen, zeer opvallend. De Sempervivums vormen prachtige rosetten, zooals de groote donkerbruine atroviolaceum en S. triste. Eenig zijn ook de kleinere soorten die als met een spinneweb bedekt zijn: Sempervivum arachnoideum.

In de schaduw groeien Veronica polifolia, Linaria, Asperula, Saxifraga en Sedums. Voor de zonkant mag de bekende Edelweiss niet vergeten worden, die ook in ons land goed groeit en tusschen de steenen aardig uitkomt. De voorraad is ontuitputtelijk en veel variatie is mogelijk; ook 's winters behoudt zoo'n muurtje een zekere charme.

Over het algemeen wordt boven het muurtje een strook vrij gehouden die ook beplant wordt met rotsplanten in overhangende soorten als Nepeta Mussini, Viola cornuta, Dicentra formosa en andere. Ook enkele groenblijvende heestertjes als Berberis en Cotoneaster of een Conifeertje in grillige vorm kunnen het effect verhoogen. Is het de bedoeling een strakkere meer architectonische indruk te geven, dan kan dit verkregen worden door het planten van een hegje boven het muurtje b.v. van Lavendel of winterharde Fuchsia’s. De eerste hebben het voordeel ook ‘s winters mooi te blijven, terwijl Fuchsia's origineeler en eleganter zijn; ze sterven echter af en moeten bij strenge vorst met blad gedekt worden.

Verlies nooit de juiste verhoudingen uit het oog; maak geen klein trapje in een zware muur en geen monumentale treden in een kleine tuin; gebruik zooveel mogelijk hetzelfde materiaal. Is het terras of 't pad bedekt met flagstones of tegels, beleg dan ook de treden hiermee. Hoogte en breedte van iedere tree moeten zóó zijn, dat men gemakkelijk zonder struikelen door kan loopen. Een juiste verhouding is bij een trede-hoogte van 12 cm de breedte van iedere tree 40 cm te maken. Twee maal de hoogte van een tree plus de breedte geeft 64 cm. Houdt men zich hieraan dan zijn verkeerde maten uitgesloten. In een tuin is het echter aan te raden nooit hooger dan 16 cm te gaan. Er zijn ontelbare mogelijkheden en variaties in trappen, inge­bouwde banken en dergelijk; maar iedere tuin zal bij rustige beschouwing en ernstig zoeken een geheel eigen oplossing kunnen geven.