OET Lente 2016

Geïnspireerd door het 'prefab' bouwen ontwikkelde Mien Ruys in de jaren vijftig confectieborders. Het zijn standaardborders van sterke, gezonde vaste planten met een lange bloei en gemakkelijk in onderhoud.

De borders hebben verschillende afmetingen voor verschillende omstandigheden wat betreft licht en grondsoort, in diverse kleurstellingen. De planten voor de borders konden als compleet pakket worden gekocht bij kwekerij Moerheim, inclusief beplantingsplan en verzorgingstips. IKEA voor de tuin.

Mien Ruys heeft eens gezegd dat wanneer je met de 26 letters van het alfabet alles kunt zeggen wat je wilt, je met een beperkt aantal planten ook iedere tuin moet kunnen maken. Zij gebruikte in haar beplantingsplannen dan ook een klein sortiment van sterke planten die zich bewezen hadden.

In Dedemsvaart werden veel soorten uitgeprobeerd om al dan niet een plaats te verdienen in haar selectie. Soms werd een soort of cultivar vervangen door een betere versie. Veel van deze soorten waren ook in de confectieborders terug te vinden waarvan er als voorbeeld diverse in de Tuinen Mien Ruys aangelegd werden.

De borders zijn er nog steeds, maar in de loop der jaren is de beplanting wel aangepast - aan veranderde omstandigheden (de halfschaduwborder is inmiddels een schaduwborder geworden), maar ook door veranderingen in de verkrijgbaarheid van planten en het modebeeld. De vraag rijst nu: wat te doen met de confectieborders? Gebruiken we deze borders als een voorbeeld om, uitgaande van de omstandigheden, sterke en betrouwbare planten uit het huidige sortiment te tonen? Of gaan we terug naar de soorten uit de jaren ‘50 en '60? En kun je daar anno 2016, in de tijd van prairiebeplantingen, drifts en mixbeplantingen, nog wel een interessante border mee maken? Wordt het dan saai en ouderwets of juist een feest der herkenning: ‘O ja, die had mijn moeder vroeger ook in de tuin’.

Welke van de favorieten van Mien Ruys zijn blijvertjes gebleken en ook nog verkrijgbaar en welke zijn uit het sortiment verdwenen? En hoe komt dat: door ziekte, vervangen door betere cultivars of gewoon uit de mode? Dat zijn voldoende vragen om nader te onderzoeken. Door het bestuderen van oude beplantingsplannen en catalogi van Moerheim kunnen we inventariseren welke soorten destijds door Mien
Ruys veelvuldig werden toegepast. Daarna kan worden onderzocht of de confectieborder uit de jaren '50 nog kans van slagen heeft in de 21ste eeuw.