OET Herfst 2015

De Gele tuin in de Tuinen Mien Ruys is gevormd rondom een relict van een eerdere proeftuin uit de jaren zeventig. In die tijd lagen er verspreide cirkelvormige rozenperken die van elkaar gescheiden waren door kommavormige larikshagen.

Toen het met de rozen op een debacle was uitgelopen vanwege de zure Dedemsvaartse grond werden de cirkels opgeruimd en bleven de larikshagen over. Een van de hagen werd gebruikt als achtergrond voor de border van de Gele tuin en die heeft al ruim 40 jaar standgehouden. Maar de beplanting van de border zorgt al jarenlang voor kale plekken aan de binnenkant van de haag en inmiddels heeft dit euvel zich ook uitgebreid naar de buiterkant.

Vanaf een afstand lijkt de haag nog gezond groen maar schijn bedriegt: op verschillende plaatsen worden kale stukken gecamoufleerd door Taxus die zich tussen de lariks heeft gevestigd. Een ander beeldbepalend element in de Gele tuin is Prunus 'Ukon'. Deze driestammige, parasolvormige boom zorgt voor een half-transparante afscherming tussen de tuin en het open middenveld. Helaas heeft ook deze Prunus zijn beste tijd gehad. En zoals vaak het geval is hangt het ene probleem in een tuin samen met het andere: de boom is zo breed uitgegroeid dat de takken van een van de stammen ver over de haag en de border hangen, met alle gevolgen van dien.

Dat zowel de haag als de boom aan vervanging toe zijn mag duidelijk zijn. De vraag is alleen: hoe en wanneer. Rigoureus boom en haag rooien en opnieuw beginnen is een mogelijkheid. Dan verliest de Gele tuin in een keer zijn volwassen uiterlijk, want beide zijn belangrijke dragers van deze tuin. Voordeel is dat ze samen op kunnen groeien. De nieuw geplante haag zal, zeker de eerste jaren, weinig last hebben van de schaduw van de nog jonge Prunus.

Een andere mogelijkheid is gefaseerd te werk gaan. Met wat vakkundig snoeiwerk kan de Prunus nog wel een paar jaar mee, maar de larikshaag ziet er echt treurig uit en moet op korte termijn worden vervangen. Om te voorkomen dat de haag en de border te veel schaduw krijgen kan een overhangende stam van de boom worden afgezaagd. Voorlopig geeft dat voldoende lucht en licht en intussen kan er dan rustig gezocht worden naar een nieuwe meerstammige vervanger van de oude Prunus. Lariks mag dan misschien niet de meest geschikte keuze zijn op deze plaats, maar dat is onvoldoende reden om iets anders te kiezen. Het hoge aaibaarheidsgehalte in het voorjaar en de prachtige gele herfstkleur geven de doorslag.