In de gebouwen

In 2018 zal de expositie "Mien Ruys tuinarchitect 1904 - 1999" centraal staan in onze gebouwen. De expositie zal te bezichtigen zijn van 1 april t/m eind augustus.

Mien Ruys is de belangrijkste Nederlandse tuinarchitect van de 20ste eeuw en wordt ook in het buitenland gezien als een van de voornaamste vertegenwoordigers van de moderne stroming in de tuin- en landschapsarchitectuur. Wat Gerrit Rietveld voor de architectuur betekende en Piet Mondriaan voor de Stijl-beweging, was zij voor de groene buitenruimte.

De expositie is een vervolg op de in 2017 uitgekomen biografie "Mien Ruys tuinarchitect - Zoeken naar de heldere lijn" door Leo den Dulk en bestaat uit drie delen:

Verleden - Deel een van de tentoonstelling is het verhaal Mien Ruys, zoals dat ook in het boek wordt verteld. Op verschillende panelen/banieren - aangevuld met objecten als bielsen, gewassen grindtegels en interviews op beeld met onder andere Piet Oudolf, Pieter Buijs en Anet Scholma - wordt leven en werk van Mien Ruys aanschouwelijk gemaakt. De expositie is toegespitst op de ontwikkeling van haar oeuvre dat uitgebreid wordt getoond door middel van plattegronden, tekeningen en kleurenfoto’s. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van haar oorspronkelijke dagboeken waarin zij onverbloemd vermeldt voortdurend zoekende te zijn naar heldere lijnen.

Heden - Voor deel twee van de expositie zijn ontwerpers en gerenommeerde bureaus aangezocht die nu in de huidige praktijk staan. De invulling die zij op de expositie geven is gebaseerd op de vraag: Hoe vertaal jij als tuin- en landschapsarchitect/ontwerper de ‘erfenis’ en het gedachtengoed van Mien Ruys in je eigen werk? Waar is dat in jouw ontwerpen (concreet) zichtbaar. Verschillende bureau's geven hun visie op dit vraagstuk.

Toekomst - Voor deel drie van de tentoonstelling wordt samengewerkt met o.a. Hogeschool Van Hall Larenstein. Studenten met de minor Stedelijke Beplanting "kruipen in de huid" van Mien Ruys en buigen zich over een of meer hedendaagse onderzoeksvragen en werken deze uit in verschillende ontwerpen. Deze werken vullen uiteindelijk de expositie aan.

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door ZABAWAS, het Prins Bernhard Cultuurfonds en De Ruigrok Stichting.