Onze Eigen Tuin - Lente 2013

Het eerste stadium van vaste planten, waarin de prille blaadjes zich ontvouwen in een schakering van grijze, groene, rode en gele tinten, geeft nog niet veel prijs van de verscheidenheid aan vormen en kleuren die ze later gaan aannemen.

Een spannend moment waarop het seizoen nog heel optimistisch tegemoet gezien wordt. Alles is nog onaangetast en gaaf, de bloei van praktisch alle planten hebben we nog tegoed. Later zal blijken dat mede door de invloed van de voorgaande winter, de hoeveelheid regen, de temperatuur in het voorjaar en de omstandigheden ter plaatse niet elke plant groeit en bloeit zoals gehoopt. Toch is er elk jaar een groot aantal trouwe exemplaren die ervoor zorgen dat je als tuinier de moed erin kunt houden.

Misschien vallen ze niet meteen op door een spectaculaire vorm of kleur maar Inula hookeri of alant, komt in de Tuinen elk voorjaar probleemloos weer boven de grond. Uit het bodembedekkende, lichtgroene bladerdek rijzen behaarde stengels op van ongeveer 50 cm met daaraan prachtige pluizige bloemknoppen. Eind juli ontrollen de spiraalsgewijs opgevouwen bloemblaadjes zich en bloeien met gele straalbloemen tot eind augustus.

Inula hookeri laat zich onder andere goed combineren met blauwbloeiende Salvia nemorosa of kattenkruid en andere planten met een dergelijke bloeiwijze. Inula is een plant voor een open plek in de zon op vochthoudende grond. In de grote border in de Oude Proeftuin staat een groep als afsluiting van de grote border omringd door het bruinbladige miniatuurheestertje Berberis thunbergii ‘Atropurpurea Nana’ en de terracottakleurig bloeiende hoge pluimpapaver Macleaya cordata var. yedoensis.

Eveneens al jarenlang probleemloos toegepast in deze border is Serratula tinctoria of zaagblad. Het is verbazingwekkend dat deze inheemse plant met zijn paarse, korenbloemachtige bloeiwijze die nauwelijks verzorging behoeft zich jaren achtereen staande weet te houden tussen de sterke cultuurplanten zonder buitensporige expansiedrift te vertonen. In de bloeitijd, juli-augustus, is enige ondersteuning gewenst. Zaagblad houdt van een zonnige tot half beschaduwde plaats op schrale tot matig voedselrijke grond. Op de voedselrijke gronden in Dedemsvaart wordt Serratula met 150 cm dan ook beduidend hoger dan de 80 cm in de natuurlijke omgeving.

Ook het familielid Serratula seoanei met lilapaarse bloemhoofdjes en niet hoger dan 40 cm stelt nooit teleur. In het voorjaar komt het fijn gezaagde blad op dat tot augustus als onveranderlijke stevige donkergroene toef de border blijft versieren. Daarna volgt van augustus tot oktober de bloei. De stevige massa geeft vervolgens tot het volgend voorjaar een mooi winterbeeld. Wie het niet zo opvallende zaagblad eenmaal in de tuin heeft en de waarde van deze bescheiden plant beseft zal nooit meer zonder willen.

Het kruidachtige deel van het geslacht Potentilla of ganzerik kent een aantal zeer betrouwbare variëteiten. Mien Ruys paste deze vaste planten veelvuldig en gedurende een lange periode met groot succes op een geheel eigen wijze toe. In de tuinen zijn nog veel van deze toepassingen te zien. Evenals Geum, nagelkruid, bloeit Potentilla in voornamelijk rode, oranje, gele en roze kleuren. Nu heldere kleuren in beplantingen weer populair zijn herleeft de belangstelling voor deze planten.

Vanuit een bladrozet verschijnen lange dunne stelen met kleine bloemen eraan. De steeds langer wordende stelen waaraan steeds nieuwe knoppen gevormd worden vallen al snel om. Als groep op zich in een border is Potentilla dus ongeschikt. In de Watertuin klimt de roze Potentilla nepalensis ‘Miss Willmott’ in de lilaroze Gypsophila ‘Rosenschleier’; in de Oude Proeftuin ondersteunt het blauwe kattenkruid Nepeta x faassenii ‘Six Hills Giant’ de oranjerode Potentilla ‘William Rollisson’. Al deze combinaties staan in de volle zon. Planten die jaren achtereen betrouwbaar zijn doen dat omdat ze op de juiste plaats staan wat betreft hun vochtbehoefte, hoeveelheid licht en voeding. Natuurlijk zijn er enorm sterke planten te noemen die het praktisch onder alle omstandigheden redden, maar dat zijn meestal overbekende en vaak wat saaie planten. Vooraf de juiste informatie verzamelen over de groeiomstandigheden van de aan te schaffen planten voorkomt teleurstellingen en maakt veel planten tot trouwe vrienden.

Terug naar jaargang 2013 overzicht