Onze Eigen Tuin - Zomer 2010

Tuingeraniums of ooievaarsbekken zijn op veel manieren in een tuin toe te passen; in de zon, in halfschaduw en schaduw en er zijn ook soorten die het eenvoudig overal doen. Er zijn sterke bodembedekkers, los groeiende weefplanten en soorten die uitstekend geschikt zijn om in grote groepen of in vaste plantenborders te gebruiken.

De nieuwe doorbloeiende Geraniums maken de toepasbaarheid van deze ooievaarsbekken nog groter. Geraniums kruisen gemakkelijk met elkaar en mede hierdoor komen er elk jaar weer vele nieuwe variëteiten op de markt. In de jaren negentig stond er in de Tuinen een uitgebreid sortiment tuingeraniums met de bedoeling die in hun ontwikkeling te volgen en met elkaar te vergelijken. Het begon nog tamelijk overzichtelijk met ongeveer 50 verschillende variëteiten, maar het sortiment groeide in korte tijd uit tot een collectie van 240 soorten en variëteiten.

Een proef heeft een begin en een einde;  in 2002 werd de balans opgemaakt. Mijn voorgangster Beatrice Krehl stelde een lijst samen van de volgens haar 12 beste soorten op dat moment en dat bleek een solide lijst te zijn. Bijna alle favorieten van dat moment zijn ergens in de Tuinen met succes aangeplant. Maar ook enkele nieuwe Geraniums van na 2002 hebben we in de borders toegepast.

Bovenaan de lijst staat de doorbloeiende Geranium ‘Anne Thomson’, een hybride ontstaan uit een kruising van Geranium procurrens, een lage, woekerende bodembedekker die het bij ons uitstekend doet in een bloemenweide bij ‘Ruys in ‘t Riet’, en G. psilostemon ‘Anne Thomson’ heeft prachtige paarsrode bloemen. De groeikracht heeft hij van de eerste ouder, de bloemkleur en het zwarte oog zijn van de tweede. Het is een goede weefplant die zon en lichte schaduw verdraagt. De bloei is eindeloos: van juni tot oktober.

Geranium ‘Tiny Monster’ staat als tweede op de lijst en is bij ons een buitengewoon gewaardeerde plant die het uitstekend doet op een zonnige tot lichtbeschaduwde plaats. Van eind mei tot diep in de herfst is deze krachtig groeiende, tot 40 cm hoge plant getooid met grote schotelvormige bloemen met donkere nerven. Dit lilakleurige ‘monster’ heeft het kleine, diep ingesneden blad en de doorbloeiende eigenschap van zijn ouder Geranium sanguineum geërfd.

De volgende op de lijst uit 2002 is Geranium ‘Rosemoor’. Het is een verbeterde, lagere versie van de bekende Geranium magnificum die tijdens de bloei nogal gemakkelijk uiteen valt. De grote donkerblauwe bloemen zijn uitstekend te combineren met andere vaste planten in borders of in grote groepen. De bloeitijd is mei-juni. Na de bloei krijgt het blad al snel afstervingsverschijnselen, maar als het direct na de bloei tot vlak boven de grond wordt afgeknipt staat er binnen 14 dagen weer een frisse bladplant.

De variëteiten van Geranium macrorrhizum zijn bijna overal te gebruiken: in de zon, halfschaduw en de schaduw. Met de vlezige ondergrondse uitlopers vormen de planten dichte tapijten van sterk en geurend blad. Het zijn goede bodembedekkers onder heesters, maar ook op moeilijke plaatsen waar weinig licht en water komt. ‘Spessart’ en ‘Album’ zijn witte variëteiten, ‘Czakor’ is magentarood en ‘Ingwersen’s Variety’ is zachtroze.

Recent zijn kort na elkaar Geranium ‘Rozanne’ en ‘Jolly Bee’ op de markt verschenen. De eerste is door de Engelse firma Blooms of Bressingham gewonnen, de tweede door de Nederlandse kweker Harrie van Noort, maar ze zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden. De bossig groeiende planten hebben grote, zuiver blauwe bloemen met een wit hartje. De opvallend lange, maar ook rijke bloei begint in juni en houdt aan tot de eerste vorst. De beste standplaats is lichte schaduw en voedselrijke, goed doorlatende grond die droog tot licht vochtig is. De planten worden 35 cm hoog en hebben een flinke groeikracht, maar woekeren niet. Ze zijn goed toe te passen in grote groepen in onderhoudsarme beplantingen; ook in een traditionele border zijn ze in kleinere aantallen prima te combineren met andere vaste planten. Het zijn spectaculaire nieuwkomers.

Terug naar jaargang 2010 overzicht