Onze Eigen Tuin - Lente 2010

In de Tuinen zijn we altijd op zoek naar interessante ontwikkelingen op plantengebied voor in het vroege voorjaar. In het verleden experimenteerde Mien Ruys al met bloembollen in de tuin, niet in de borders maar voornamelijk in het gras en onder de bomen.

De verwilderingstuin ziet in het vroege voorjaar blauw van de Scilla’s en onder de Metasequoia’s werden al lang geleden vele sneeuwklokjes, Galanthus woronowii, uitgeplant. Later werd er Helleborus orientalis tussen gezet. Deze behoeven wel wat extra kalk op onze zure grond, maar met twee keer per jaar een handjevol bij elke plant redden ze het uitstekend. Met kleinbloemige narcissen werd in het gazon geëxperimenteerd en dat leverde prachtige, natuurlijk ogende bloemenweitjes op. Dit voorjaar zal de tuin voor het eerst baden in een zee van duizenden bloembollen, op een paar markante plekken uitgeplant. Het Internationaal Bloembollencentrum heeft dit jaar onze regio uitgekozen voor hun jaarlijkse promotiebeplantingen.

Bollenbeplantingsspecialist Jacqueline van der Kloet heeft de beplantingen ontworpen en de mengsels samengesteld. Samen met een legertje vrijwilligers hebben we de 15.000 bollen in november de grond in gewerkt.

In de Beeldentuin werd een reusachtige vuurwerkachtige vorm uitgestoken in het gras. Tulpen in de kleuren rood, paars en geel werden luchtig in de vorm uitgestrooid en daarna weer met aarde bedekt. De vorm loopt door een haag heen en een verhoogd platform geeft een prachtig uitzicht op deze tulpenvuurpijl.

In de verstilde cirkel met klaverzuring in het bos zijn in een stervorm 3.500 kleinbloemige witte narcissen en sneeuwroem geplant. Deze verwilderingsbollen staan in het bos waar in het vroege voorjaar de zon nog volop door de kale bomen heen schijnt op een uitstekende plek. We hopen dan ook dat ze zich hier jarenlang zullen handhaven.

Op het middenterrein achter de Taxusblokken zijn smalle rechte strepen getrokken over het gazon. In november werden de smalle banen in het gras uitgestoken. Verlopend van wit- naar blauwbloeiend zijn de bollen in de banen uitgestrooid: anemonen, Chionodoxa (sneeuwroem) en blauwe en witte druifjes. Ook deze verwilderingsbollen kunnen het jaren lang volhouden, mits na de bloei gewacht wordt met maaien tot juni. Het loof moet de bollen in staat stellen nieuwe reserves op te bouwen voor het volgend seizoen. De afstand tussen de banen is zodanig gekozen dat de maaimachine er goed tussendoor kan. Het vergt wel enige nauwgezetheid van de maaier om de banen mooi strak te houden als het gras hoger wordt.

De toepassing van bloembollen in de borders is de laatste decennia sterk veranderd. Werden tulpen vroeger in stevige groepen bijeengezet, tegenwoordig worden ze op een natuurlijker manier tussen de planten uitgestrooid. Zo is het mogelijk beplantingen van tulpen gecombineerd met vaste planten speelser te maken. Omdat de meeste tulpen vanwege hun ziektegevoeligheid niet in de grond kunnen blijven en op onze zure grond ook geen mogelijkheid hebben na de bloei weer nieuwe reserves op te bouwen, worden ze bij ons na de bloei verwijderd. Alleen de leliebloemige tulpen blijken het jaren achtereen probleemloos te doen.

De border in de Oude Proeftuin zal dit jaar voor het eerst schitteren in een gloed van oranje, rode, paarse, lila en roze tinten. Niet alleen de kleur van de tulpen maakt het interessant, ook de variatie in bloemvormen van de verschillende typen tulpen verlevendigt het beeld. Door opeenvolgende bloeitijden van één bepaalde kleur te kiezen zijn we verzekerd van een lange bloeiperiode.

Wie nieuwsgierig is geworden en ons bollenproject wil bekijken: van begin april tot half mei staat alles in volle bloei.

Terug naar jaargang 2010 overzicht