Onze Eigen Tuin - Zomer 2007

Een van de tuinen in Dedemsvaart, die we ‘aanwinstentuin’ noemen, is ingericht als een soort expositie­ruimte waar we nieuwigheden op het gebied van vaste planten tonen.

De afgelopen jaren stonden daar o.a. een uitgebreide Geranium-collectie en nieuwe soorten Irissen, Bergenia’s en Japanse anemonen. Het aanplan­ten van verschillende variëteiten van een soort geeft een goed beeld van de onderlinge verschillen onder gelijke groeiomstandigheden.

Deze tuin leent zich bij uitstek om steeds weer wat nieuws te proberen en te laten zien. Daarom gaan we dit jaar met een heel ander soort plantenexpositie van start. Het combineren van planten staat nu centraal. Aan zeven vooraanstaande Nederlandse kwekers werd gevraagd een combinatie te maken van hun favoriete planten. Iedere kweker heeft een heel persoonlijke keus gemaakt en de meesten gebruikten eigen selecties.

Henk Jacobs koos planten die lang en probleemloos op dezelfde plek kunnen staan. Hij gebruikt voornamelijk traag groeiende en polvormende planten die zich nauwelijks uitzaaien; een combi­natie van vaste planten en siergrassen in een ingetogen kleurstelling (zie ook de plattegrond). Henk Jacobs selecteerde o.a. een Helenium met een rokerige oranje kleur die de naam ‘Beatrice’ kreeg.

Heilien Tonckens van wilde planten kwekerij ‘De Helianth’ leverde een kleine plantengemeenschap die zichzelf op haar eigen kwekerij in Appelscha al enkele jaren zonder ingrijpen in stand houdt. Het is een veldje van gewone ere­prijs, Veronica chamaedrys, met daarin cipreswolfsmellc, Euphorbia cyparissias. Verder staat hierin een stevige pluk wilde marjolein, Origanum vülgare en zweeft er een gele wolk van het fijne echte walstro, Galium verum boven het tapijt. De ijle bloei van de blauwe knoop en hier en daar wat St. Janskruid zorgen voor een accent in de nazomer.

Piet Oudolf gebruikte zowel klassieke alsook veelbelovende nieuwe vaste planten die bijna allemaal lang leven en bovendien na de bloei nog interessant zijn. Het ontwerp voor het vak is er een zoals we die uit de ‘Droomplantenserie’ van Oudolf kennen: een natuurlijk aan­doende beplanting bestaande uit een mengeling van stevige structuurplanten en ijle aren, wuivende halmen en tere bloemen. Bloemen in geraffineerde tinten van donkerrood, paars, lila en blauw, samen met het rustige groen, bruin en geelblond van bladeren, gras­sen en zaaddozen, en dat alles in een vak van 2,5 x 2,5 m. Langlevende plan­ten hebben meestal een langzamere start dan kortlevende planten. Het vergt enig geduld voordat alles volledig tot ontwikkeling is gekomen. Maar dat geduld zal ongetwijfeld rijkelijk beloond worden.

Brian Kabbes zond ons enkele eigen selecties die in zijn kwekerij hoog scoren. Hij selecteerde een rozerode, goed winterharde Agastache die zich niet of nauwelijks uitzaait. De hoogte is 70 cm en de bloeitijd is augustus-september. Salvia nemorosa ‘Pink Friesland’ is een gloeiend roze plant die sprekend lijkt op de betrouwbare cultivar ‘Ost Friesland’, maar dan in een andere kleur. Er bestond nog geen Salvia nemorosa in deze tint! De hoogte is 50 cm, de bloeitijd juni-september.

Coen Jansen maakte een combinatie van de op zijn kwekerij gewonnen geheel meeldauwvrije, hoge, lichtroze Phlox ‘Utopia’ samen met de prachtige donkerpaarse, langlevende Agastache ‘Black Adder’, Sanguisorba ‘Pink Brushes’ met hangende aren en de delicate wolken van de fijnbladige ruit Thalictrum delavayi ‘Ankum’. ‘Ankum’ is een verbetering van de soort met dikke paarse stelen en in verhouding grote lilapaarse bloemen.

Wim Willemsen combineerde zijn natuurlijk ogende daglelie Hemerocallis ‘Spits Margaretha’ met lilaroze bloemen met de hoge steriele Agastache ‘Pink Beauty’. Daarnaast gunt hij ons de primeur van een 2008-introductie van Kwekerij Het Wilgenbroek, de Helleborus x nigercors ‘Candy Love’. Het is een gezonde krachtige groeier, met blad dat het jaarrond mooi blijft en dus zeer geschikt is voor de tuin.

Hans Kramer koos een beplanting voor halfschaduw en nam uit zijn collectie geselecteerde kerstrozen: Helleborus hybr. ‘Picotee Abrikoos Handbestoven’, een spectaculair getekende bloem met een fijn netwerk van donkere aderen op een warm abrikooskleurige basis. Daarnaast zette hij Polystichum setiferum ‘Foliosum Superbum’, een elegante naaldvaren met lange brede bladeren. De nieuwe plantenexpositie geeft een mooi overzicht van de verschillende ontwikkelingen van gespecialiseerde vaste plantenkwekers op dit moment.

Terug naar jaargang 2007 overzicht