Nieuwe experimenten

Nog steeds worden er nieuwe experimenten uitgevoerd in de Tuinen Mien Ruys. Hieronder vindt u een korte beschrijving van de laatste experimenten.

Prairieborder (2018):
De Prairieborder is een nieuw experiment, aangelegd in 2018. Na een aantal jaren te hebben geëxperimenteerd met een combinatie van rozen, vaste planten en siergrassen in de Rozenborder was het tijd voor iets nieuws. In samenwerking met Lageschaar Vaste Planten werd een nieuwe border aangelegd met een natuurlijk ogende beplanting. Door gebruik te maken van een laag van lavasteentjes wordt water langer vastgehouden en zal onkruid weinig kans krijgen. Dat betekent minder onderhoud en een betere vochthuishouding voor de planten, ook in extreem droge periodes. 

Daktuin (2017):
In de huigige inrichting van de Daktuin wordt geëxperimenteerd met de benodigdheden van planten. Er wordt gekeken hoeveel diepte deze planten nodig hebben om te groeien en tot volledige wasdom te komen. Dit experiment wordt mede mogelijk gemaakt door Zinco en Lageschaar Vaste Planten.

Eenjarigenborder (2017): In 2017 is de Dahliaborder vervangen door de Eenjarigenborder. Door een eindeloze variatie is het mogelijk ieder jaar een geheel nieuw kleurenfestijn te creëren met een natuurlijke uitstraling, tot ver in de herfst. De border is gemaakt in samenwerking met Joyce Oomen van Blooming Business.

Studentenborder (2015): Ook in 2015 heeft de Tuinen Mien Ruys in samenwerking met de T.U. Delft een workshop gegeven aan T.U. Delft studenten.Deze keer werd er een ontwerp gemaakt voor een plek in de schaduw, in de kweekhoek.

Ruysend Riet (2014)
In 2014 is, in het kader van het 90-jarig jubileum van de Tuinen Mien Ruys, een nieuw ontwerp gemaakt en aangelegd. Het ontwerp is van Conny den Hollander, de huidige hoofdtuinvrouw. Het is de eerste tuin die is aangelegd die niet van de hand van Mien Ruys of het Buro Mien Ruys is. De ontwerpprincipes van Mien zijn ook in deze tuin belangrijk. De tuin is opgedeeld in een ‘natuurlijk’ gedeelte en een ‘gecultiveerd’ gedeelte. Het natuurlijke gedeelte is zowel ingezaaid als beplant en loopt door om het huisje heen, wat het effect geeft van een ‘bootje in het water’. Het experiment bestaat uit het volgen van de natuurlijke ontwikkeling van de beplanting, zonder het resultaat te weten. Hierdoor is het een redelijk onderhoudsarme tuin met daarbij een groot terras, wat voldoet aan de hedendaagse behoeftes.

Studentenborder (2014)
In 2014 hebben studenten van de T.U. Delft tijdens een weeklang durende workshop in de Tuinen Mien Ruys meerdere ontwerpen gemaakt voor een nieuwe border in de Nieuwe proeftuin. Het winnende ontwerp is in het najaar van 2014 aangelegd door de studenten.

Heesterborder (2013)
Een experiment om een bloeiende en kleurige border te maken met alleen maar heesters. De heesters missen echter de uitbundigheid en langdurige bloei van veel vaste planten. Ook de variatie in groei- en bloeivorm is minder groot. Daarom werd besloten om de heesters te combineren met heesterrozen. Rozen op eigen wortel die compact en bossig groeien en veel bladmassa maken, waardoor ze goed te mengen zijn met heesters. Voor het luchtige en verticale accent in de border is gebruik gemaakt van siergrassen.

Heesterrand (2013)
De heesterrand is een experiment om een heesterborder te ontwerpen, die qua sfeer ligt tussen de gecultiveerde rozenborder en de natuurlijk aandoende boswal. Juist in de periode dat de rozenborder niet spectaculair is, het voor- en najaar, zorgt de heesterborder voor bloei in het voorjaar en mooie herfstkleuren en bessen in het najaar.

Dahliaborder (2012)
De dahliaborder is een experiment met verschillende types dahlia's, gecombineerd met vaste planten en grassen. De dahlia's zijn in een ritme van driehoekige vakken geplant, met daaraan gerelateerd kleurgebruik.

Heleniumborder (2010)
Op dezelfde manier wordt gekeken naar de nieuwe Heleniumborder met als hoofdbeplanting verschillende soorten Heleniums en ook aangevuld met vaste planten en siergrassen. 

Rozenborder (2010)
In 2010 kwamer er twee nieuwe proeven. Allereerst een proef met nieuwe rozensoorten aangevuld met vaste planten en siergrassen. Bij deze proef willen we bekijken of deze border op een arbeidsvriendelijke manier onderhouden kan worden.