Keramiek@venture

Keramiek@venture is een samenwerkingsverband tussen 5 keramisten in en rondom de regio Vechtdal / Avereest. Alle keramisten werken over het algemeen individueel in eigen atelier, maar vinden het ook heel leuk om samen iets te ondernemen. Vandaar dat deze groep is ontstaan. Als groep houden zij zich onder andere bezig met het organiseren van exposities om zo hun werk te laten zien.

Keramiek@venture bestaat uit de volgende keramisten:

Joke Dekker

Joke heeft les gehad in het creatief centrum Hardenberg en heeft zich als autodidact verder ontwikkeld in verschillende keramische technieken. Haar werk is voornamelijk figuratief en soms abstract. De zeer bewerkelijke stukken die ze maakt zijn vaak met mozaïekstructuren uitgewerkt en hebben veelal felle kleuren.

De projecten stookt ze in de keramiek- en raku-oven. Door de zeer precieze werkwijze zijn de beelden van hoge kwaliteit.

In haar eigen atelier geeft ze keramieklessen aan volwassenen. Verder is ze verbonden aan de stichting “Kind en cultuur” waarbinnen ze werkt als kunstenaar in de klas voor basisscholen. In 2015 is zij buitenschoolse activiteiten gaan verrichten voor de "Cultuurkoepel Vechtdal".

In 2016 won Joke de Keramiekprijs tijdens de internationale keramiekmarkt Dwingeloo.

Lid van Stichting Keramisten Noord Nederland (SKNN).

Adres:
Rheezerend 126
7701 BJ Dedemsvaart
Tel: 0523-614907

http://www.keramiekjokedekker.nl/

Anneke Jansen

Anneke heeft meer dan twintig jaar ervaring met klei. Een plastisch materiaal met veel creatieve mogelijkheden. Ze maakt abstracte, maar ook figuratieve sculpturen.

De natuur is een grote inspiratie bron. Uitgebloeide bloemen en planten bieden een vormtaal, die ze gebruikt in haar werk, waaronder:

  • Monumentaal werk tot 180 cm hoog, van dunne plakken grove chamotteklei, ingekleurd met oxides
  • Stapelingen van papierklei, gemaakt van porseleinklei en papier. Het papier verdwijnt tijdens de stook maar de structuren blijven zichtbaar
  • Herhalingen van porselein in alle denkbare vormen. 

De basis voor kunstzinnige vorming is autodidactisch. 

Anneke is lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten en aangesloten bij Keramiek@venture, Centrum Beeldende Kunst Drenthe en Stichting Keramiek Noord Nederland. 

In 2012 won Anneke de Keramiekprijs tijdens de internationale keramiekmarkt Dwingeloo.

Adres
Atelier Boecketeyn
Stoffersweg 21
7963BH Ruinen
Tel: 0522 - 473174

atelierboecketeyn@ziggo.nl
http://www.boecketeyn.nl/

Te bezoeken uitsluitend na telefonische afspraak.

Lia van Rhijn

Lia van Rhijn vormt samen met haar levenspartner Han van Hagen "Kunstduo". In haar ruime atelier in Zuidwolde vervaardigt ze zowel gedraaid werk als handgevormde sculpturen. 

Reizen naar Mexico, Ierland, Spanje en denkbeeldige tochten naar Cappadocië maakten haar bewust van de etnische en geografische invloed op kunstvormen. In deze ervaringen vond en vindt ze thema's en inspiratie voor al haar werken. Daarbij laat zij zich niet zo zeer leiden door gangbare stromingen maar volgt ze in de eerste plaats haar eigen ideeën.

Lia volgde opleidingen aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort en de Vrije Academie in Den Haag.

Lid van Stichting Keramisten Noord Nederland (SKNN).

Adres
Kunstcentrum Hofstede Duet
Nieuwe Dijk 26
7921 XD Zuidwolde
0528-391317

http://www.kunstduo.nl/index.php/kunstcentrum-hofstede-duet

Floor de Wit

Floor werkt het liefst met porselein en steengoedklei (gres). Bij gebruiksgoed en vrije objecten streeft ze naar een heldere, eenvoudige vorm met een spannende ‘huid’. Om dat te bereiken combineert ze soms andere materialen met de klei, zoals karton, hout en riet.

Door te experimenteren met het materiaal, de glazuren en het stoken, ontstaan er verrassingen die ze vervolgens weer gebruikt. Het geeft het beeld zijn vrijheid. Dit ervaart ze als keramist in alles. Een kom draaien met oog voor detail en gevoel voor vorm is een uitdaging, maar uiteindelijk gebeurt er ook veel buiten haar om. Het blijft voor haar daarom altijd spannend om de keramiekoven open te maken en te kijken wat ze ‘gekregen’ heeft.

Nederlandse Keramiekopleiding SBB Gouda, Ambachtelijke Opleiding Keramische technieken, handvormen en draaien.
Lid van Stichting Keramisten Noord Nederland (SKNN).

Onlangs was Floor te zien bij RTV Meppel in het programma Kunstzinnigtijd. Klik op onderstaande link om het filmpje op youtube te bekijken:
https://www.youtube.com/watch?v=0WvPRlhkzPM

Adres
Hesselingen 12
7944 HR Meppel
06-23231639

info@floordewit.nl
www.floordewit.nl

Leo Broos

Leo is vooral bezig met de polijst-techniek en zaagsel-oven stoken. Het werkstuk wordt, als het nog niet gebakken is, in leerharde toetstand met een glad hard voorwerp gepolijst, zodat de glans ontstaat. Daarna wordt soms nog een hele fijne kleilaag aangebracht, terra sigillata, waardoor de glans versterkt wordt. Een techniek die de Grieken al toepasten.

Het voorwerp wordt dan biscuit gebakken op 950 oC . Daarna wordt een strakke decoratie aangebracht . Nu volgt een zogenaamde zaagseloven-brand, waardoor juist weer een patroon van grillige vormen ontstaat of het werkstuk wordt geheel zwart. Om deze patronen goed uit te laten komen wordt als laatste een waslaag op het werkstuk aangebracht.

Ook maakt hij werkstukken in NAKED RAKU techniek. Hierbij wordt het gepolijste werkstuk na de biscuit stook voorzien van een sliblaag, gevolgd door een glazuurlaag. Dan in de raku oven en na de zaagselbak kan je de glazuurlaag afpellen, waardoor er op het ongeglazuurde werkstuk een zwart lijnenspel ontstaat. 

Leo is lid van de SKNN Stichting Keramisten Noord Nederland en van de NVK (Nederlandse Vakgroep Keramisten).

lbroos@xs4all.nl

https://lbroos.home.xs4all.nl/