Ruysend Riet

Expositie: "Mien Ruys en De Stijl" - tot 1 oktober 2017

De Stijl

In 2017 is het 100 jaar geleden dat Theo van Doesburg het tijdschrift De Stijl oprichtte. De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging. Beroemde kunstenaars zoals Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld maakten deel uit van Deze Nederlandse avant-garde beweging. Er was ook contact met een andere avant garde beweging in Duitsland, het Bauhaus, onder andere via Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld.

Leden van de Stijl streefden naar een radicale hervorming van de kunst aan het begin van de 20ste eeuw. Deze vernieuwing viel samen met grote technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in deze eeuw. De kunstenaars wisselden ideeën uit over vormgeving en kleurgebruik, maar ook over een nieuwe samenleving. In  de nieuwe kunst waarin ook architectuur een belangrijke rol speelde zocht men naar een nieuw soort schoonheid, een nieuwe beeldtaal waarin een balans gezocht werd in evenwichtige composities. De Stijl-kunstenaars experimenteerden met kleur, lijn,  vlak en vorm. De toepassing van de primaire kleuren rood, blauw en geel, gecombineerd met zwart, wit en grijs was een van de resultaten die kunstuitingen van De Stijl zo kenmerkt.

De Stijl heeft tot op de dag van vandaag de kunst en de wereld om ons heen sterk beïnvloed. Het herdenkingsjaar draagt niet voor niets de titel ‘Van Mondriaan tot Dutch Design.’  Onder de noemer van Dutch Design wordt de vernieuwingsdrang van De Stijl voortgezet.

Mien Ruys

Mien Ruys (1904-1999) experimenteerde als tuinarchitect haar hele leven met vorm en beplanting. Ze begon hiermee in 1924, enkele jaren na het begin van De Stijl. Ze ontwikkelde zich tot een van de toonaangevende tuinarchitecten van de 20ste eeuw. In buitenlandse publicaties wordt ze ‘Mother of Modernism’ genoemd. Men beschouwt haar als een belangrijke vernieuwer van de moderne tuinarchitectuur. Ook zij zocht naar een balans in de compositie, heldere lijnen en gebruik van de geometrie. Altijd in combinatie met een sterke, goed gekozen beplanting.

Mien Ruys werkte nauw samen met verschillende architecten, Oud, Merkelbach, Van Eesteren en Rietveld. In deze expositie tonen we enkele voorbeelden van haar samenwerking met de architect Gerrit Rietveld (1888-1964).

Bronnen voor teksten bij deze expositie:

‘Gerrit Rietveld Mien Ruys In Bergeijk‘ 
E. en N. van Onna, 2008

‘Het verhaal van de Stijl, Van Mondriaan tot Van Doesburg’
H.Janssen en M.White, 2011

‘Mien Ruys, Een leven als tuinarchitecte’ 
Bonica Zijlstra, 1990

Teksten in de expositie ‘Rietvelds meesterwerk: Leve De Stijl!’ 
Centraal Museum Utrecht, 2017