Achtergrondinformatie

De afgelopen maanden heeft Tuinen Mien Ruys meegewerkt aan het MyVillages.org project. Dit project, onder leiding van Antje Schiffers, heeft als doel het onder de aandacht brengen van een stad of dorp door middel van het bedenken en ontwerpen van een product dat aansluit op de omgeving waarin het project plaatsvindt.

In een eerste oriëntatiegesprek kwamen al snel verschillende ideeen voor producten naar boven. Het uiteindelijke idee is geinspireerd op de confectieborders die Mien Ruys in 1960 bedacht. De confectieborders waren kant en klare vaste plantenborders, geschikt voor verschillende grondsoorten en standplaatsen. Zo was een mooie tuin voor iedereen toegankelijk.

Daar veel mensen vandaag de dag weinig tijd hebben voor de tuin, of gewoonweg niet teveel tijd aan hun tuin willen spenderen, willen we het idee van de confectieborder weer laten herleven, zij het in kleinere vorm. Dat heeft ons bij het "Confectiedoosje" gebracht.

Het Confectiedoosje bevat zes verschillende soorten plantenzaden, drie hoge planten en 3 lage planten. De doosjes zijn er in vijf varianten:

  • Een voor een zonnige standplaats
  • Een voor een schaduwrijke standplaats
  • Een voor bijen- en vlinderplanten
  • Een voor zure grond
  • Een voor kalkrijke grond

Het doosje bevat per soort informatie over wanneer de zaden geplant kunnen worden, hoe lang het duurt voordat ze kiemen, bij welke temperatuur ze kiemen, wanneer ze bloeien en hoe hoog ze worden. De doosjes bevatten genoeg zaden zodat u de best groeiende planten vervolgens in uw tuin kunt plaatsen.

De Confectiedoosjes zullen op 24 juni gepresenteerd worden tijdens de International Village Show in het Leipzig’s Museum of Contemporary Art te Duitsland, zie ook http://internationalvillageshow.myvillages.org/village/dedemsvaart/. Een officiële presentatie zal ook in de Tuinen Mien Ruys plaatsvinden, de precieze datum daarvoor is nog niet bekend.

Kijk op deze pagina voor meer informatie over ieder doosje. Voor meer informatie over het MyVillages project kunt u hier terecht: http://www.myvillages.org/

 

 

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door het BankGiro Loterij Fonds: http://bankgiroloterijfonds.doen.nl