In de Tuinen

In de Tuinen worden beelden van verschillende kunstenaars tentoongesteld. De Tuinen hebben zowel een vaste als een wisselende collectie. Hieronder ziet u welke kunstenaars momenteel hun beelden in de Tuinen exposeren.

Informatie over onze vaste collectie vindt u hier.

Kees Bierman

Linschotenstraat 23
2012 VD Haarlem ‎ 
023 524 1250 ‎ 

Cluster - 2008
Materiaal: draadstaal (verzinkt)
Afmetingen: 510x235 cm
Drie identieke objecten, ieder met een verticale dynamiek, vormen door versmelting een nieuwe eenheid. Als ze massief gesloten zouden zijn geweest zou dat vragen over het inwendige van het beeld oproepen. Echter door de transparante constructie wordt een inwendige leegte zichtbaar. Een illusie van massaliteit. Als men op enige afstand om het beeld loopt treedt “optische beweging” op, doordat de waargenomen spijlen aan de zichtzijde zich optisch vermengen met die van de achterzijde.

Transparant volume - 2007
Materiaal: verzinkt staal
Afmetingen: 70x70x310 cm
De vorm verwijst naar een hamerkop, een massief volume van staal, een werktuig of een slagwapen. De steel ontbreekt. De transparante structuur waarmee het beeld is opgebouwd doet de zwaarte verdampen en de gebruiksfunctie verdwijnen. Wat rest is een ruimtelijke tekening.

Han Lammers

Met zijn rationele ontwerpen maakt beeldend kunstenaar Han Lammers een vertaalslag van wiskundige vergelijkingen naar tastbare driedimensionale beelden, veelal uitgevoerd in zink.

Dit levert geometrisch, abstract werk op dat gekenmerkt wordt door concrete en zuivere vormen. In die zin voelt Lammers zich verwant aan het minimalisme en constructivisme. Omdat geometrische vormen de basis vormen van zijn werk, ontstaan er sculpturen waarbij iedere vorm van toeval en dus verrassing op voorhand uitgesloten is. Het werk van Lammers valt uiteen in massieve, gesloten vormen met een statisch karakter en meer open en vloeiende vormen met een dynamisch (en soms lyrisch) karakter.

Polygoon I
Een ontwerp gemaakt voor de expositie “Een ontmoeting met Vincent van Gogh”.  Inspiratie voor dit werk is gebaseerd op de laatste levensfase van van Gogh, in deze periode sneed hij zijn oor af. De polygoon is gemaakt van zinken koker van 10 x 10 cm en de totale afmetingen zijn 100 x 20 x 300 cm. Het ontwerp is gepresteerd op een bankirai sokkel.

The Cube Root

De “Cube Root” is een vertaalslag van een wiskundige vergelijking naar een driedimensionaal beeld, het is nl. de grafische weergave van de derdemacht wortel uit een getal. De uitkomsten hiervan worden vervolgens weergegeven op de x en y as in een grafiek, hierdoor ontstaat het beeld.

Het is gemaakt van een zinken koker profiel 50 x 50 mm, de totale afm. zijn 120 x 100 x 250 cm, incl. bankirai sokkel.

Joke de Jong-Vlaar

"De beelden laten allen iets specifieks zien zoals bij de vrouwenfiguren, hoe mooi het fenomeen vrouw kan zijn, bij de paarden toont zij bij de een de sierlijkheid bij de ander de oerkracht die er van uitstraalt.
Ik werk met een grove chamotte, waardoor de beelden een iets ruwere huid hebben maar toch strak en stijlvol.

Ook het beeldhouwen is voor mij een passie.
Het ruwe enigszins transparante albast, dat na bewerking, een abstract uitstraling met strakke lijnen laat zien.

Het zijn twee tegengestelde handelingen:
Klei vorm je en uit steen wordt gehakt.
Beiden maken het voor mij een uitdaging om te vormen."