Oktober

In dagprogramma's is over het algemeen geen lunch opgenomen. In het Theehuis is het echter mogelijk een smakelijke lunch tegen een schappelijke prijs te gebruiken. De tijdstippen van cursussen, themadagen en seminars zijn de exacte begintijdstippen. Deze bijeenkomsten worden in de Boerenschuur gehouden. Houd er rekening mee dat het circa vijftien minuten kost om entree te betalen en van de kassa naar de Boerenschuur te komen.

Hele maand oktober
Ontdekkingstocht voor kinderen.
Elke donderdag zijn onze bakkers aanwezig in de Boerenschuur en bakken zij vers brood en andere lekkernijen. 

Beelden
Zie ook onder informatie exposities

Expositie "Oktober Keramiekmaand"
De gehele maand oktober staat in het teken van keramiek. 15 keramisten uit heel het land exposeren hun werken zowel binnen als buiten.

Het hele tuinseizoen in het Theehuis unieke composities van meesterbloembinders

Zaterdag 7 oktober: Cursus Snoeien door Chris Potze en Bert Langejans

Op deze dag krijgt u alles te weten over het snoeien van fruitbomen en heesters. Chris Potze, docent Groene Welle, en Bert Langejans, medewerker Tuinen Mien Ruys, leggen aan de hand van theoretische en praktische voorbeelden uit hoe het snoeien in zijn werk gaat. Uiteraard gaat u ook zelf aan de slag.

10.00 uur: Ontvangst in Theehuis met koffie / thee en iets lekkers
10.15 uur: Theorie in het Kennishuis, met informatie over heesters, fruitbomen en snoeigereedschappen
12.30 uur: Lunch
13.15 uur: Praktijk in de Tuinen waarbij u zelf fruitbomen gaat snoeien. Vervolgens laten de cursusleiders zien waar u op moet letten bij de snoei van heesters.
15.15 uur: Afsluiting met koffie / thee

Zaterdag 14 oktober: Cursus Schilderen door Jeanette Juipping
10.00 - 16.00 uur

In de inspirerende Tuinen Mien Ruys wordt op zaterdag 14 oktober een workshop schilderen met acrylverf gegeven. “Alla prima” wil zeggen dat je in 1 sessie je schilderij voltooid. De workshop is vooral bedoeld voor beginners, maar ook degenen met schilderervaring zijn welkom.

Het onderwerp van deze dag is compositie en kleur. Jeanette zal iets vertellen over hoe je een compositie kiest, hoe je de verf op je palet organiseert en een schilderij opzet. Bij het kiezen van de compositie kun je vanuit een landschappelijk idee werken of juist kiezen voor een detail. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige voorjaarsborders met hun vlammende of juist zachte kleuren. Een stukje architectuur meenemen van een van de gebouwen of een strakke haag kan ook mooi zijn. Dit kan voor spanning, of juist rust, in je schilderij zorgen. Een bloem of enkele bloemen schilderen kan natuurlijk ook. Als we bij slecht weer naar binnen moeten uitwijken, kunnen we stillevens maken van het aanwezige materiaal. 
Aan het eind van de middag heeft u een eigengemaakt schilderij om mee naar huis te nemen.

Aantal deelnemers:
Minimaal 5, maximaal 10 deelnemers

De workshops worden gegeven door Jeanette Jipping. Jeanette heeft de Klassiek Academie in Groningen gevolgd en is afgestudeerd in 2013. Sindsdien is ze professioneel kunstschilder. Voor meer informatie: www.jeanettejipping.nl

Cursusgeld:
De kosten voor deze dag bedragen €50,-. Dit is inclusief entree, ontvangst met koffie/thee en iets lekkers en lunch, exclusief schilderpakket.

We schilderen óf buiten, óf in het “Kenniscentrum”, een ruimte met uitstekend licht en ruime tafels, middenin de inspirerende omgeving van de Tuinen.

Materiaallijst:
Doek of paneel

U kunt eigen materiaal meenemen:

 • Acrylverf, azogeel citroen, alizarin crimson, ultramarijn, titanium wit, eventueel uitgebreid met azogeel middel, azorood middel, cereleumblauw, gele oker, gebrande sienna en/of omber. Bv. Amsterdam is prima studieverf.
 • Penselen (plat acryl of varkenshaar)in verschillende maten (minimaal 4: bv 2,8,12 en 16)
 • Evt brede spaltel voor ondergrond
 • Palet (bv papieren afscheurpalet), kan ook een simpel rechthoekig glad plankje zijn.
 • Paletmes om te mengen en/of verf op te brengen.
 • Schetspapier, potlood of houtskool, kneedgum

U kunt bij aanvang van de workshop een speciaal samengesteld pakket aanschaffen voor € 40,-. Het pakket bestaat uit: opgespannen doek 30/40, set penselen, palet, paletmes, basis-set acrylverf. Wilt u bij aanmelding aangeven of u een materiaalpakket wilt aanschaffen?

Programma:

 • 10.00 - 10.30 - Ontvangst met koffie / thee in het Theehuis
 • 10.30 - Introductie in Boerenschuur
 • 11.00 - Start van de workshop
 • 12.30 - Lunch
 • 13.15 - Vervolg van de workshop
 • 15.00 - Pauze met koffie  / thee met aansluitend bekijken en bespreken van gemaakt werk.
 • 15.30 - Afsluiting

Inschrijven en informatie:
U kunt zich voor de workshop opgeven bij Jeanette Jipping via email: jzjipping14@gmail.com of telefonisch via 06-22909209. 

Deelnemers aan de workshop kunnen betalen door overmaking van het cursusgeld aan Stichting Tuinen Mien Ruys via: 

IBAN: NL50 RABO 0312 9215 43 
onder vermelding van: Workshop Schilderen

Inschrijven en informatie:
U kunt zich voor de workshop opgeven bij Jeanette Jipping via email: jzjipping14@gmail.com of telefonisch via 06-22909209. Deelnemers aan de workshop kunnen betalen door overmaking van het cursusgeld aan Stichting Tuinen Mien Ruys via: 

IBAN: NL50 RABO 0312 9215 43 
onder vermelding van: Workshop Schilderen

1 oktober t/m 31 oktober: Keramiekmaand

Voor het derde jaar op rij vieren we de succesvolle Oktober Keramiekmaand in de Tuinen Mien Ruys. Keramiek@venture bestaat uit Joke Dekker, Anneke Jansen, Leo Broos, Floor de Wit en Lia van Rhijn. Wederom zijn zij er in geslaagd om een groep boeiende keramisten uit te nodigen om samen met hen deze expositie vorm te geven. De werken zijn te zien in de verschillende tuinen en de diverse gebouwen.

Op alle zondagen in deze maand worden er speciale activiteiten georganiseerd met keramiek als thema, zie hiervoor het programma hiernaast. De expositie wordt op zondagmiddag 1 oktober om 14.30u. feestelijk geopend met muziek. Een hapje en drankje zal daarbij niet ontbreken. U wordt daarvoor van harte uitgenodigd. Daarna zal de expositie te bezichtigen zijn tot en met zondag 29 oktober gedurende de openingstijden van de Tuinen Mien Ruys.

Programma:

Zo 1 okt. - Dag van de opening
14.30u: Officiële opening met live muziek.

Zo 8 okt. - Dag van het draaien
14.00 tot 16.00u: Demonstratie van potten draaien door Leo Broos en Floor de Wit. Natuurlijk mag u zelf ook de uitdaging aangaan. Eigen bijdrage €2,50. De resultaten worden op 29 oktober gebakken in diverse ovens.

Zo 15 okt. - Dag van stijlvol boetseren
14.00 – 16.00u: Onder leiding van Leo Broos, Floor de Wit, Lia van Rhijn, Joke Dekker en Anneke Jansen. Eigen bijdrage €2,50. Ook deze resultaten worden gebakken op 29 oktober.

Zo 22 okt. - Dag van zien en horen
Rondleidingen door de Tuinen onder leiding van een keramist en een gids van Tuinen Mien Ruys. 

12.45u: Rondleiding.
14.30u: Rondleiding.

Zo 29 okt. - Dag van het vuur
13.00 - 16.00u: Demonstratie stoken van keramiek. Raku, papieroven en zaagseloven. Op deze dag worden de werkstukken gebakken die eerder deze maand zijn gemaakt.

Elke zondag demonstratie takkenbosoven door onze bakker in de Boerenschuur.

Zaterdag 21 oktober: Cursus Botanisch Tekenen door Eline de Jong

10.30 - 16.00 uur

In de inspirerende Tuinen Mien Ruys wordt een workshop botanisch tekenen met kleurpotlood gegeven. 

De workshop is bedoeld voor beginners, maar ook degenen met tekenervaring of gevorderden die met de techniek kennis willen maken, zijn welkom.
Het onderwerp van deze dag is herfstbladeren. Een eikenblad dat half verkleurd is van groen naar goudgeel, een roestbruin kastanjeblad, half opgerold, een kastanje, een kanten esdoornvleugeltje, een diepbruine kastanje of juist een stekelige kastanje: het zijn kleurrijke verrassingen, heerlijk om te tekenen en te kleuren. Aan het eind van de middag heeft u een mooie natuurstudie in kleur.

Aantal deelnemers:
Minimaal 6, maximaal 10 deelnemers.

De workshops worden gegeven door Eline de Jong, werkend lid van de VBKN en docent tekenen in het voortgezet onderwijs. Meer informatie over de VBKN en Eline de Jong is te vinden op www.botanischkunstenaarsnederland.nl en www.elinedejong.nl

Cursusgeld:
Het cursusgeld bedraagt €65,- per dag, inclusief entree, koffie/thee/lekkers en een lunch, exclusief materiaal.

We tekenen óf buiten, óf in het “Kenniscentrum”, een ruimte met uitstekend licht en ruime tafels, middenin de inspirerende omgeving van de Tuinen.

Materiaallijst:

U kunt eigen materiaal meenemen of bij aanvang van de workshop een speciaal samengesteld kleurpakket aanschaffen voor € 15,--. Het pakket bestaat uit 6 kleurpotloden van het merk Faber-Castell, een vel Fabriano Classico en een vel Schoellershammer, beide A4.

Wilt u bij aanmelding aangeven of u een materiaalpakket wilt aanschaffen?

Inschrijven en informatie:
U kunt zich voor de workshop opgeven bij Eline, elinedejong2010@gmail.com, tel. 06-12948195

Deelnemers aan de workshop kunnen betalen door overmaking van het cursusgeld aan Stichting Tuinen Mien Ruys, 

Rabobank IBAN NL 50 RABO 0312 9215 43 o.v.v. Workshop Botanisch tekenen.