September

In dagprogramma's is over het algemeen geen lunch opgenomen. In het Theehuis is het echter mogelijk een smakelijke lunch tegen een schappelijke prijs te gebruiken. De tijdstippen van cursussen, themadagen en seminars zijn de exacte begintijdstippen. Deze bijeenkomsten worden in de Boerenschuur gehouden. Houd er rekening mee dat het circa vijftien minuten kost om entree te betalen en van de kassa naar de Boerenschuur te komen.

Hele maand september
Ontdekkingstocht voor kinderen
Elke donderdag zijn onze bakkers aanwezig in de Boerenschuur en bakken zij vers brood en andere lekkernijen.
Zondag 9 september: Vaste plantendag
12.00 – 16.30 uur

Deze dag staat in het teken van planten. U kunt inspiratie opdoen, nieuwigheden bekijken, informatie verkrijgen.
Vakmensen zullen u van alles laten zien en hebben veel te vertellen! Tevens krijgt u deze dag 20% korting bij onze plantenverkoop.

Lezing: Klimaatvriendelijk tuinieren

De Groene Verdieping is het samenwerkingsverband van Anneke Beemer, Elke Blänsdorf en Max Griebling voor het klimaatvriendelijk maken van tuinen in de Gemeente Amersfoort. De Groene Verdieping is door het netwerk Operatie Steenbreek Amersfoort (waarin de gemeente en het Waterschap Vallei en Veluwe participeren) gevraagd om klimaatvriendelijke voorbeeldtuinen te ontwerpen. Deze tuinen dienen als voorbeeld en stimulans voor de burgers om ook klimaatvriendelijke maatregelen toe te passen in de eigen tuin. Denk hierbij aan infiltratie van regenwater, toepassing van waterdoorlatende verharding en de zo groen mogelijke inrichting van de tuin. De presentatie laat bij particulieren ingerichte voorbeeldtuinen zien.

Meer informatie op: www.degroeneverdieping.nl

Lezing: Planten voor een veranderend klimaat

Welke vaste planten, struiken en bomen kunnen tegen de steeds vaker voorkomende extreme weersomstandigheden die de klimaatverandering met zich mee brengt? Overstromingen, langdurige droogteperioden, toenemende hitte – welke planten kun je kiezen om een robuuste en gevarieerde beplanting in de stad te bereiken die ook nog iets oplevert voor de biodiversiteit? De lezing door Elke Blänsdorf laat gerealiseerde voorbeelden zien.

Meer informatie op: www.molinia.net

Deze dag zal ook Suze Peters aanwezig zijn om te vertellen over het Plaagdierboek.
Steeds meer mensen voelen de noodzaak om niet meer naar gif te grijpen om belagers in de tuin te lijf te gaan. Maar als je geen chemische poeder of verdelgende spray meer wilt gebruiken; wat dan wel? Hoe tuinier je zonder gif? Dat staat in het Plaagdierboek
.

In de Tuinen verkopen wij ook vaste planten en deze dag krijgt u bij aankoop 20% korting.

 

Programma:

12.00-13.00 uur Demonstratie takkenbosoven door bakker Aard Oegema. Mogelijkheid om te lunchen en de Tuinen te bekijken
13.00-13.30 uur Lezing “Klimaatvriendelijk tuinieren” door Anneke Beemer en Max Griebling
13.30-14.00 uur Pauze met mogelijkheid voor vragen en een drankje
14.00-14.30 uur Lezing “Planten voor een veranderend klimaat” door Elke Blänsdorf
14.30-15.00 uur Pauze met mogelijkheid voor vragen en een drankje
15.00-16.00 uur Rondleiding door de Tuinen onder leiding van hoofdtuinvrouw Conny den Hollander

Zaterdag 15 september: Arrangement met de Historische Vereniging Avereest
10.30 – 16.00 uur

Geniet van de historie van Dedemsvaart bij de Historische Vereniging Avereest en beleef het cultureel erfgoed van Mien Ruys in de Tuinen Mien Ruys.

Programma:

10.30 uur - Ontvangst met koffie en kniepertje in Streekmuseum De Kalkovens, inclusief korte introductie

13.00 uur - Luxe lunch in de Tuinen Mien Ruys

Na een heerlijke lunch krijgt u een korte introductie over de Tuinen in het Theehuis. Vervolgens heeft u ruim de tijd om door de 30 proeftuinen te wandelen, die een overzicht bieden van tuinontwerpen van 1924 tot heden. Tien van de Tuinen hebben de status van rijksmonument. In de Tuinen wordt geëxperimenteerd met uitgebalanceerde plantencombinaties, vormgeving en materialen.

Een bron van inspiratie, maar ook een oase van rust.

15.30 uur - afsluiting met koffie / thee

Het arrangement gaat door bij minimaal 10 aanmeldingen.

Prijs: €24,50

Zaterdag 22 september: Workshop Botanisch Tekenen door Eline de Jong
10.30 - 16.00 uur

In de Tuinen Mien Ruys wordt een workshop botanisch  gegeven. 

De workshop is bedoeld voor beginners, maar ook degenen met tekenervaring of gevorderden die met de techniek kennis willen maken, zijn welkom.

Het onderwerp van deze dag is herfstbladerenMet behulp van transparant papier en de lichtbak gaat u op zoek naar een goede compositie binnen een cirkel. U maakt kennis met de stippeltechniek. 

Aantal deelnemers:
Minimaal 6, maximaal 10 deelnemers.

De workshops worden gegeven door Eline de Jong, werkend lid van de VBKN en docent tekenen in het voortgezet onderwijs. Meer informatie over de VBKN en Eline de Jong is te vinden op www.botanischkunstenaarsnederland.nl en www.elinedejong.nl.

Cursusgeld:
Het cursusgeld bedraagt € 65,- per dag, inclusief entree, koffie/thee/lekkers en een lunch, exclusief materiaal. Donateurs van de Tuinen betalen €60,-

We tekenen óf buiten, óf in het “Kennishuis”, een ruimte met uitstekend licht en ruime tafels, middenin de inspirerende omgeving van de Tuinen.

Materiaallijst:
U kunt eigen materiaal meenemen:
• potloden: H, HB of een vulpotlood
• puntenslijper
• gum: kneedgum en een goede plastic gum
• schetspapier: kopieerpapier of bijvoorbeeld Canson 90 gms croquis. Ieder ander schetspapier dat u al heeft, voldoet.
• tekenpapier: Bristol 205gms of vergelijkbaar
• transparant papier
• goede fineliners van verschillende diktes of Rotring / Aristo technische tekenpennen

• Eventueel: vergrootglas, liniaaltje, passer

U kunt bij aanvang van de workshop een speciaal samengesteld pakket aanschaffen voor € 15,--. Het pakket bestaat uit een set van 3 Staedtler fineliners van verschillende diktes, 2 vellen schetspapier, een vel transparant papier, en vel Bristol en een vel Schoellershammer, beide A4. Wilt u bij aanmelding aangeven of u een materiaalpakket wilt aanschaffen?

Inschrijven en informatie:
U kunt zich voor de workshop opgeven bij de Tuinen Mien Ruys via email: tuinen@mienruys.nl of telefonisch via (0523) 61 47 74.
Deelnemers aan de workshop kunnen betalen door overmaking van het cursusgeld aan:

Stichting Tuinen Mien Ruys
Rabobank: IBAN NL 50 RABO 0312 9215 43
o.v.v. uw naam