Augustus

In dagprogramma's is over het algemeen geen lunch opgenomen. In het Theehuis is het echter mogelijk een smakelijke lunch tegen een schappelijke prijs te gebruiken. De tijdstippen van cursussen, themadagen en seminars zijn de exacte begintijdstippen. Deze bijeenkomsten worden in de Boerenschuur gehouden. Houd er rekening mee dat het circa vijftien minuten kost om entree te betalen en van de kassa naar de Boerenschuur te komen.

Hele maand augustus
Ontdekkingstocht voor kinderen
Elke donderdag zijn onze bakkers aanwezig in de Boerenschuur en bakken zij vers brood en andere lekkernijen.

Beelden
Zie ook onder informatie exposities

Exposities
"Mien Ruys - tuin- en landschapsarchitect 1904-1999"

Het hele tuinseizoen in het Theehuis unieke composities van meesterbloembinders

Zaterdag 18 augustus: Cursus Botanisch Tekenen door Jenny Post
10.30 – 16.00 uur

LET OP: deze cursus zit inmiddels vol. U kunt zich nog wel aanmelden voor de cursus op 22 september.

In de Tuinen Mien Ruys wordt een workshop botanisch tekenen met kleurpotlood gegeven. De workshop is vooral bedoeld voor beginners, maar ook deelnemers met tekenervaring zijn welkom.

Tijdens deze workshop maakt u kennis met het botanisch tekenen. We tekenen de bloem of plant op ware grootte en letten daarbij op botanische kenmerken van de plant, op vorm, licht en schaduw, compositie en kleur. Ook krijgt u informatie over te gebruiken materialen zoals papiersoorten en goede kleurpotloden.

De workshop wordt gegeven door Jenny Post, werkend lid van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland. Jenny verzorgt al jaren cursussen en workshops. Meer informatie over de VBKN en Jenny Post is te vinden op www.botanischkunstenaarsnederland.nl
en www.jennypost.nl

Aantal deelnemers:
Minimaal 6, maximaal 10 deelnemers.

Cursusgeld:
Het cursusgeld bedraagt € 65,- per dag, inclusief entree, koffie/thee/lekkers en een lunch, exclusief materiaal. Donateurs van de Tuinen betalen €60,-

We tekenen in het “Kenniscentrum”, een ruimte met uitstekend licht en ruime tafels, middenin de inspirerende omgeving van de Tuinen.

Materiaallijst:
U kunt eigen materiaal meenemen:
- potloden: H, HB, 2B en 2H
- puntenslijper
- kneedgum of een goede plastic gum
- schetspapier
- goede kwaliteit glad tekenpapier
- transparant papier
- kleurpotloden,
Eventueel: vergrootglas, liniaaltje, passer.

Bij aanvang ontvangt u een mapje met informatie en een vel schetspapier, transparantpapier en geschikt tekenpapier.
U kunt eventueel beperkt gebruik maken van de kleurpotloden en het overig materiaal van de docent.

Voor meer informatie over de workshop kunt u contact opnemen met Jenny Post.
jennypost2@gmail.com
tel. 0343577997, 0620668899

Informatie Tuinen Mien Ruys
Moerheimstraat 84, 7701CG Dedemsvaart
0523 – 614774
www.tuinenmienruys.nl

Betaling door overmaking van het cursusgeld aan Tuinen Mien Ruys minimaal twee weken voor aanvang naar:
Rabobank IBAN NL 50 RABO 0312 9215 43
ovv Workshop Botanisch tekenen en datum.

Vrijdag 24 augustus: Mini Symposium: Wat te doen met ontworpen groen?

Wanneer: Vrijdagmiddag 24 augustus

Waar: Tuinen Mien Ruys, Moerheimstraat 84, 7701CG Dedemsvaart

Voor wie: Groenontwerpers, groenbeheerders en andere geïnteresseerde vakgenoten

Het symposium is de afsluiting van de reizende expositie over Mien Ruys, die tot eind augustus in de Tuinen Mien Ruys is te zien.

Het thema is: Hoe ga je om met het ontworpen groen van de twintigste eeuw in openbare en semi-openbare ruimtes? Wanneer is ingrijpen nodig en hoe ver ga je daarin? Houd je vast aan het oorspronkelijke idee of pas je het juist aan naar de eisen en ideeën van deze tijd? In hoeverre spelen kosten hierbij een rol en wat betekent dat voor het ontwerp? En hoe ga je om met het toekomstig  beheer van de groenontwerpen van nu?

Verschillende sprekers nemen u mee in de tijd, vanaf de periode van de Wederopbouw tot vandaag de dag. Alle groenontwerpers, groenbeheerders en andere geïnteresseerde vakgenoten nodigen wij uit zich aan te melden via mail tuinen@mienruys.nl

Programma

Dagvoorzitter: Carien van Boxtel van Carien van Boxtel tuin- en landschapsontwerp te Zaltbommel, vice-voorzitter Nederlandse Tuinenstichting

12.30-13.00 uur: ontvangst en mogelijkheid tot lunch en/of bezichtigen expositie

13.00-13.30 uur: 1e lezing door Anet Scholma, directeur Buro Mien Ruys te Amsterdam. Over een ontwerp van Mien Ruys in de (semi) openbare ruimte uit de Wederopbouwperiode; wat hou je vast en wat pas je aan?

13.30-14.00 uur: 2e lezing door Peter van Saane, landschapsarchitect bij de Gemeente Zwolle. Wat te doen met openbaar groen uit de jaren 70-80; wat is kenmerkend en hoe ga je daar in deze tijd mee om? 

14.00-14.45 uur: rondleiding door Conny den Hollander, beheerder en Monique Bruins Slot, coördinator Tuinen Mien Ruys. Welke dilemma's spelen er bij het in stand houden van de Tuinen Mien Ruys als groen monument?

14.45-15.00 uur: pauze met koffie en thee

15.00-15.30 uur: 3e lezing door Wolbert van Dijk, Urban and Landscape design te Rotterdam. Over hedendaagse beplantingsontwerpen in de (semi) openbare ruimte

15.30-16.30 uur: 4e lezing door Ivo Stevens, directeur/projectleider SmitsRinsma Adviseurs groenvoorziening en terreininrichting te Zutphen. Wat kost het huidige groenonderhoud in de openbare ruimte?

Aansluitend discussie met sprekers en deelnemers

16.30-17.00 uur: afsluiting met borrel en mogelijkheid bezichtigen expositie

Kosten en aanmelding

De kosten voor deze dag bedragen € 15,00, inclusief entree tuinen en expositie. Studenten, op vertoon van een studentenpas, betalen € 7,50. Aanmelden kan via mail tuinen@mienruys.nl

Kosten voor de lunch bedragen € 7,50. Graag vermelden bij aanmelding als u hiervan gebruik wilt maken.