Juni

In dagprogramma's is over het algemeen geen lunch opgenomen. In het Theehuis is het echter mogelijk een smakelijke lunch tegen een schappelijke prijs te gebruiken. De tijdstippen van cursussen, themadagen en seminars zijn de exacte begintijdstippen. Deze bijeenkomsten worden in de Boerenschuur gehouden. Houd er rekening mee dat het circa vijftien minuten kost om entree te betalen en van de kassa naar de Boerenschuur te komen.

Hele maand juni:
Ontdekkingstocht voor kinderen
Elke donderdag zijn onze bakkers aanwezig in de Boerenschuur en bakken zij vers brood en andere lekkernijen.

Beelden

Zie ook onder informatie exposities

Exposities
"Mien Ruys - tuin- en landschapsarchitect 1904-1999"

Het hele tuinseizoen in het Theehuis unieke composities van meesterbloembinders

Vrijdag 1 juni: Combi arrangement met Vijvertuinen van Ada Hofman
10.00 - 15.00 uur

Bekijk en beleef twee unieke tuinen op een dag! Met dit arrangement bezoekt u zowel de Tuinen Mien Ruys als de Vijvertuinen van Ada Hofman. Voor deze dag kunt u zich individueel aanmelden.

Programma:

 • 10.00 uur: Start bij de Tuinen Mien Ruys
 • 10.00 uur: koffie / thee + iets lekkers
 • 10.30 uur: Korte introductie over de tuin
 • 10.30 uur: Op eigen gelegenheid de tuin bezichtigen
 • 12.00 uur: Lunch 
 • 13.00 uur: Vertrek (eigen vervoer) naar de Vijvertuinen van Ada Hofman
 • 13.30 uur: Bij ontvangst krijgt u een korte introductie over de tuin
 • 13.30 uur: Op eigen gelegenheid de tuin bezichtigen
 • 15.00 uur: Afsluiting van de dag met koffie / thee en iets lekkers

Speciale prijs: €28,50 p.p. (normale prijs €34,00), minimaal 8 personen.

Aanmelden kan via email: tuinen@mienruys.nl of telefonisch via (0523) 61 47 74.

Zaterdag 9 juni: Workshop Bloembinden door meesterbloembinder Jan Wolting
10.30 - 14.30 uur

Leer de kunst van het bloembinden onder leiding van meesterbloembinder Jan Wolting. 

Binnen de workshop bloembinden maken we een fraaie en eigenzinnige Juni-compositie. Centraal staat de juni bloem bij uitstek...de Pioenroos!

Tijdens deze workshop wordt er op een verrassende wijze een geheel verfrissende en eigentijdse schikking gemaakt. Als techniek gebruiken we o.a. het vlechten, binden, bundelen en rijgen.

Door geen oasis te gebruiken worden de materialen op een veel eerlijker en duurzamere manier verwerkt.

De workshop is incl. materiaal, koffie/thee met wat lekkers, lunch en natuurlijk is er ook alle tijd voor een bezoek aan de tuin zelf.  

Aan het eind van de dag gaat u naar huis met een door u zelf gemaakte Juni-Compositie die u blijvend zal inspireren voor meerder arrangementen het jaar door!

Deelnemers
Minimaal 7, maximaal 15

Kosten
€50,- p.p., donateurs van de Tuinen betalen €45,-.

Aanmelden
U kunt zich voor de workshop opgeven bij de Tuinen Mien Ruys via email: tuinen@mienruys.nl of telefonisch via (0523) 61 47 74.

Betaling door overmaking van het cursusgeld uiterlijk twee weken voor aanvang van de workshop naar Tuinen Mien Ruys
Rabobank IBAN: NL 50 RABO 0312 9215 43 
ovv Workshop bloemschikken

Locatie
Tuinen Mien Ruys
Moerheimstraat 84
7701 CG Dedemsvaart
(0523) - 614774 | tuinen@mienruys.nl

Zaterdag 9 juni: Workshop Schilderen met acrylverf door Jeanette Jipping
10.00 – 16.00 uur

In de Tuinen Mien Ruys wordt een workshop schilderen met acrylverf gegeven. De workshop is voor (absolute) beginners, maar ook gevorderden zijn van harte welkom.
Het onderwerp van deze dag is compositie en kleur. Jeanette zal iets vertellen over hoe je een compositie kiest, hoe je de verf op je palet organiseert en een schilderij opzet. Bij het kiezen van de compositie kun je vanuit een landschappelijk idee werken of juist kiezen voor een detail. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige borders met hun vlammende of juist zachte kleuren. Een stukje architectuur meenemen van een van de gebouwen of een strakke haag kan ook mooi zijn. Dit kan voor spanning, of juist rust, in je schilderij zorgen. Een bloem of enkele bloemen schilderen kan natuurlijk ook. Bij slecht weer kunnen we naar de Boerenschuur (of Kenniscentrum?) uitwijken. Er is voldoende materiaal aanwezig om bijvoorbeeld stillevens te maken en deze te schilderen.
Aan het eind van de middag heeft u een eigengemaakt schilderij om mee naar huis te nemen.

Aantal deelnemers:
Minimaal 5, maximaal 10 deelnemers
Voor meer informatie: www.jeanettejipping.nl

Cursusgeld:
De kosten voor deze dag bedragen €55,-. Dit is inclusief entree, ontvangst met koffie/thee en iets lekkers en lunch, exclusief schilderpakket. Donateurs van de Tuinen betalen €50,-

We schilderen óf buiten, óf in het “Kenniscentrum”, een ruimte met uitstekend licht en ruime tafels, middenin de inspirerende omgeving van de Tuinen.

Materiaallijst:

U kunt eigen materiaal meenemen:

 • Doek of paneel
 • Acrylverf, azogeel citroen, alizarin crimson, ultramarijn, titanium wit, eventueel uitgebreid met azogeel middel, azorood middel, cereleumblauw, gele oker, gebrande sienna en/of omber. Bv. Amsterdam is prima studieverf.
 • Penselen (plat acryl of varkenshaar)in verschillende maten (minimaal 4: bv 2,8,12 en 16)
 • Evt brede spaltel voor ondergrond
 • Palet (bv papieren afscheurpalet), kan ook een simpel rechthoekig glad plankje zijn.
 • Paletmes om te mengen en/of verf op te brengen.
 • Schetspapier, potlood of houtskool, kneedgum

U kunt bij aanvang van de workshop een speciaal samengesteld pakket aanschaffen voor € 40,-. Het pakket bestaat uit: opgespannen doek 30/40, set penselen, palet, paletmes, basis-set acrylverf. Wilt u bij aanmelding aangeven of u een materiaalpakket wilt aanschaffen?

Inschrijven en informatie:
U kunt zich voor de workshop opgeven bij de Tuinen Mien Ruys via email: tuinen@mienruys.nl of telefonisch via (0523) 61 47 74.
Deelnemers aan de workshop kunnen betalen door overmaking van het cursusgeld minimaal twee weken voor aanvang aan:

Stichting Tuinen Mien Ruys
Rabobank: IBAN NL 50 RABO 0312 9215 43
o.v.v. uw naam

Zaterdag 16 juni: Workshop Papier en Textiel bedrukken door Lenneke Saraber
10.00 - 16.00 uur

Laat je inspireren door de planten in de tuinen van Mien Ruys!

In deze workshop leert u hoe u een eenvoudig patroon ontwerpt op basis van plantenvormen. Er wordt daarbij ook even gekeken en een link gelegd naar bepaalde stromingen binnen de kunst.

Tijdens een korte rondleiding gaat u eenvoudige schetsen tekenen die de basis vormen voor een ontwerp van een zelfgemaakte stempel. De praktische uitwerking van stempel tot patroon is een leuke en leerzame uitdaging.

Na enige oefening in het drukken met de hand, gaan we het resultaat op papier of textiel drukken. Gegarandeerd een succes!

Programma

 • 10.00 uur ontvangst in Theehuis met koffie/thee en lekkers
 • 10.30 uur start korte  rondleiding met schetsboek in de hand
 • 11.15 uur begin met het ontwerp van motieven
 • 12.30 uur lunch in het Theehuis
 • 13.15 uur vervolg workshop
 • 14.30 uur theepauze met wat lekkers
 • 16.00 uur einde workshop

Aanmelden
Aanmelden kan via email: tuinen@mienruys.nl of telefonisch via (0523) 61 47 74. De workshop gaat door bij een minimum van zes deelnemers.

Prijs
€85, inclusief entree, rondleiding, lunch, koffie/thee en materialen. Betaling kan door het bedrag uiterlijk twee weken voor aanvang over te maken naar:

Stichting Tuinen Mien Ruys
IBAN: NL50 RABO 0312 9215 43
o.v.v. uw naam

Locatie
Tuinen Mien Ruys 
Moerheimstraat 84 
7701 CG Dedemsvaart


Donderdag 21 juni: Midzomeravond
18.30 – 21.30 uur

In de Tuinen vieren we het begin van de zomer met een speciale avondopenstelling. Tijdens deze langste dag van het jaar zijn de Tuinen niet alleen overdag maar ook ’s avonds geopend.

Gedurende deze avond geniet u van de Tuinen in het avondlicht, maar ook van prachtige muziek, heerlijke huisgemaakte hapjes en een lekker drankje.

Kortom: een avond vol met geuren, kleuren, klanken en smaak. Deze avond begint om 18.30 uur en eindigt om 21.30 uur.

Programma:

Vanaf 18.30 uur bent u van harte welkom in de Tuinen. Bij binnenkomst in het Theehuis wordt u ontvangen met koffie / thee en iets lekkers terwijl u luistert naar de prachtige klanken van fluitiste Saskia Streutker en gezin.

Vervolgens heeft u de gelegenheid om rond te wandelen door de Tuinen, waar op diverse plaatsen informatie en uitleg wordt gegeven door onze enthousiaste vrijwilligers en medewerkers. Tevens vindt u op verschillende plaatsen in de tuin leden van de Bibliotheek Dedemsvaart. Zij zullen een aantal verhalen / gedichten voordragen.

Vanaf 19.30 uur kunt u genieten van heerlijke hapjes uit de takkenbosoven, met muziek door door gitarist Floyd Messina, in de Boerenschuur.

Rond de klok van 21.30 sluiten de Tuinen.

De kosten voor deze midzomernacht in de Tuinen bedragen €5,00 (inclusief entree, ontvangst met koffie / thee en iets lekkers en een consumptie in de Boerenschuur met bijbehorende hapjes.)

Zaterdag 23 juni: Workshop Botanisch Tekenen door Eline de Jong
10.30 - 16.00 uur

In de inspirerende Tuinen van Mien Ruys wordt op zaterdag 23 juni een workshop botanisch tekenen gegeven. 

De workshop is bedoeld voor beginners, maar ook degenen met tekenervaring of gevorderden die met de techniek kennis willen maken, zijn welkom.

Het onderwerp van deze dag is alles wat bloeit in de TuinenMet behulp van transparant papier en de lichtbak gaat u op zoek naar een goede compositie binnen een cirkel. U maakt kennis met de stippeltechniek. 


Aantal deelnemers:
Minimaal 6, maximaal 10 deelnemers.

De workshops worden gegeven door Eline de Jong, werkend lid van de VBKN en docent tekenen in het voortgezet onderwijs. Meer informatie over de VBKN en Eline de Jong is te vinden op www.botanischkunstenaarsnederland.nl en www.elinedejong.nl.

Cursusgeld:
Het cursusgeld bedraagt € 65,- per dag, inclusief entree, koffie/thee/lekkers en een lunch, exclusief materiaal. Donateurs van de Tuinen betalen €60,-

We tekenen óf buiten, óf in het “Kennishuis”, een ruimte met uitstekend licht en ruime tafels, middenin de inspirerende omgeving van de Tuinen.

Materiaallijst:
U kunt eigen materiaal meenemen:
• potloden: H, HB of een vulpotlood
• puntenslijper
• gum: kneedgum en een goede plastic gum
• schetspapier: kopieerpapier of bijvoorbeeld Canson 90 gms croquis. Ieder ander schetspapier dat u al heeft, voldoet.
• tekenpapier: Bristol 205gms of vergelijkbaar
• transparant papier
• goede fineliners van verschillende diktes of Rotring / Aristo technische tekenpennen

• Eventueel: vergrootglas, liniaaltje, passer

Inschrijven en informatie:
U kunt zich voor de workshop opgeven bij de Tuinen Mien Ruys via email: tuinen@mienruys.nl of telefonisch via (0523) 61 47 74.
Deelnemers aan de workshop kunnen betalen door overmaking van het cursusgeld minimaal twee weken voor aanvang aan: 

Stichting Tuinen Mien Ruys
Rabobank: IBAN NL 50 RABO 0312 9215 43
o.v.v. uw naam